Αν έχουν μείνει ακόμη δώρα που πρέπει να πάρεις, η επιστήμη έχει τρεις συμβουλές για 100% επιτυχία.

 

 

Αν είσαι από εκείνους που περιμένουν την τελευταία μέρα για να κάνουν το πρωτοχρονιάτικο δώρο τους, τότε είσαι μάλλον τυχερός γιατί έχεις την ευκαιρία να επενδύσεις και ψυχολογικά. Τι εννοούμε; Το τέλειο δώρο είναι φυσικά κάτι το υποκειμενικό, ωστόσο από ό,τι φαίνεται υπάρχουν μερικές παράμετροι για το τι μπορεί να κάνει επιτυχημένη μια επιλογή.

Συνήθως, όταν πρόκειται να διαλέξουμε ένα δώρο για κάποιον, σκεφτόμαστε αν αυτό που βλέπουμε στα καταστήματα θα του αρέσει ή όχι. Είναι ok αυτό το κόκκινο σακάκι; Το βιβλίο που όλοι προτείνουν; Εκείνο το άρωμα; Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές που είναι αδύνατο να αποφασίσουμε.

Είναι επίσης σύνηθες να πηγαίνουμε με την ιδέα ότι αυτό που αρέσει σε εμάς, θα αρέσει και στους αποδέκτες, αλλά φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα. Έτσι, οι ειδικοί ψυχολόγοι Belle Liang και Tim Klein συγκέντρωσαν τις 3 πιο σημαντικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών σε σχέση με την “επιτυχία” των δώρων.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

 

Τι ζήτησαν

Το πρώτο κόλπο είναι απλό: σκέψου τι θέλει ο άλλος. Είμαι σίγουρος ότι κατά τη διάρκεια των μηνών έχεις ακούσει τη σύντροφό σας ή ένα μέλος της οικογένειάς να λέει ότι ήθελε ένα ιδιαίτερο ρούχο, ένα κόσμημα, ένα ηλεκτρονικό gadget… Οτιδήποτε τέλος πάντων. Η επιστήμη έχει διαπιστώσει ότι τείνουμε να απολαμβάνουμε περισσότερο τα δώρα που ζητήσαμε ή θέλαμε ρητά, οπότε είναι αδύνατον να κάνουμε λάθος.

Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, όχι μόνο θα το πετύχουμε σωστά, αλλά θα δείξουμε επίσης ότι δίνουμε προσοχή, και αυτό είναι το πραγματικό δώρο που θα κάνει το αγαπημένο μας πρόσωπο ευτυχισμένο. Αν λοιπόν είναι μέσα στον προϋπολογισμό μας, έχουμε αυτό που ψάχνουμε.

 

Ποια είναι τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά τους;

Η δεύτερη συμβουλή είναι να επιλέξουμε κάτι που σχετίζεται με τα ενδιαφέροντά τους. Αν π.χ. η σύντροφός σου είναι μεγάλος θαυμαστής του Star Wars, τότε αγόρασε κάτι που δεν έχει από το έπος. Λατρεύει ένα συγκεκριμένο συγκρότημα ή τραγουδιστή; Μάθε αν πρόκειται να δώσουν συναυλίες και προμηθεύσου εισιτήρια. Αγοράζει με μανία μια συγκεκριμένη μάρκα ρούχων ή καλλυντικών; Ψάξε για κάτι από τον συγκεκριμένο οίκο, όπως άρωμα, ποτήρια, αρωματικά κεριά, οτιδήποτε, και είναι σίγουρο ότι θα πετύχεις διάνα.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

 

Κάτι προσωπικό

Τέλος, μπορείς πάντα να επιλέξεις κάτι που αντί να σημαίνει πολλά για τον παραλήπτη αλλά είναι σημαντικό και για εσένα. Συνήθως είναι κάτι με μεγάλη συναισθηματική αξία. Σύμφωνα με την επιστήμη, αυτά τα είδη δώρων είναι ιδανικά για τις σχέσεις, καθώς τείνουν να είναι δώρα που βοηθούν να γνωρίσει καλύτερα ο ένας τον άλλον και να δημιουργηθεί οικειότητα.

 

Πηγή: esquire.com.gr