Την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη – Τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε

 

 

Νέα μέτρα, στοχευμένα αυτή τη φορά, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία. Στη συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση πρόσφατα, ενώ ανακοίνωσε νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές, δίνοντας βαθιά ανάσα στους οφειλέτες. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χρηματοδότηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, απόφαση που δίνει ανάσα βεβαίως στους αγρότες.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

 

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν το μπόνους

Το βοήθημα θα κυμανθεί από τα 200 έως τα 300 ευρώ, θα είναι οριζόντιο για 140.000 – 150.000 συνταξιούχους με συντάξεις 800 – 1.000 ευρώ, οι οποίοι:

 

  • Δεν έλαβαν καμία αύξηση λόγω της μεγάλης προσωπικής διαφοράς.
  • Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ.
  • Δεν είχαν κάποιο όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ μηνιαίως, οπότε δεν επιβαρύνονται από το συγκεκριμένο φόρο.

 

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο, συμπληρώνοντας ότι: «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκ. ευρώ», ωστόσο, όπως τόνισε η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.

«Πράγματι όταν υλοποιήσαμε την δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% από το 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά ήταν δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου για αυτούς που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την προσωπική διαφορά όταν είναι οι οποίοι την θεσμοθέτησαν. Είναι υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πετσόκοψε τις συντάξεις, θέσπισε την προσωπική διαφορά και έρχεται τώρα και λέει με ένα νόμο και ένα άρθρο μπορεί αυτή να αντικατασταθεί.

Οπότε, πράγματι υπήρχαν αδικίες, υπήρχαν συνταξιούχοι και δεν είδαν αύξηση. Είμαι σήμερα στην θέση να έχω μία καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023, επειδή έχω πει πολλές φορές ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο, αυτό δημιουργεί και περισσότερα έσοδα οπότε είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στη σύνταξη λόγω της προσωπικής διαφοράς το οποίο θα είναι 200 με 300€ ανάλογα το ύψος των αποδοχών τους».

 

 

Ρυθμίσεις δόσεων: Επιστρέφουν οι 120 δόσεις

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη. «Καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να αναβιώσουν παλιές ρυθμίσεις» πρόσθεσε. Σε ότι αφορά του συνεπείς δανειολήπτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο σχήμα 36-72 δόσεων για όσους δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων ως «πέναλτι», όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 72 ή των 120 δόσεων θα μπορούν να επανενταχθούν σε αυτές. Παράλληλα όμως προωθείται μια καινοτόμα ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών με ρυθμίσεις πριν την ενεργειακή κρίση, τις οποίες κατάφεραν να κρατήσουν ενεργές.
Για αυτούς θα ανακοινωθεί ένα νέο σχήμα διευθέτησης οφειλών των νέων τους χρεών σε 36-72 μηνιαίες δόσεις. «Παρά το ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους μπορούν να γίνουν και άλλα» είπε χαρακτηριστικά. «Π.χ. αν έχουν χάσει δόσεις με ρύθμιση. Η απάντηση είναι ναι θα γίνεται και θα γίνουν ανακοινώσεις από τους υπουργούς. Καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να αναβιώσουν παλιές ρυθμίσεις» πρόσθεσε. Επίσης, τόνισε ότι: «Υπάρχουν και συνεπείς συμπολίτες μας που δυσκολεύονται μετά την πανδημία. Πρέπει να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς και τις νέες οφειλές που δημιούργησαν. Θα υπάρξουν νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις».

Διαβάστε επίσης  Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας για τα "Κρεοπωλεία Μπούρμπος"

Αγροτικό πετρέλαιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. «Έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα». Συμπλήρωσε δε, πως πρόκειται για κάτι που έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών. «Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα στο δημογραφικό

«Η Καστοριά ήταν πολύ εκτεθειμένη και γι’ αυτό σχεδιάζουμε ειδικό πρόγραμμα με τη ΔΥΠΑ για 4.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της γούνας. Μακάρι να είχα να σας πω ευχάριστα νέα για τον πόλεμο και πότε θα τελειώσει. Δεν θα είναι σύντομα η επιστροφή της Ρωσίας στην οικονομική ομαλότητα ως προς τις συναλλαγές. Πρέπει να βρούμε εναλλακτικές για τους ανθρώπους της γούνας. Για το φράγμα στο Νεστόριο μας παίδεψε πάρα πολύ μέχρι να βρούμε λύση. Για τη σήραγγα έχουμε εργοτάξιο και δέσμευση της εταιρείας ότι θα παραδοθεί 4 μήνες νωρίτερα. Το αεροδρόμιο θα είναι σε αυτά που θα βγουν προς αξιοποίηση για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Μπορεί να αποτελέσει τη φυσική πύλη εισόδου-εξόδους από αέρος. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τους μηλοπαραγωγούς. Το τρίπτυχο πολιτισμός-τουρισμός-πρωτογενής τομέας με ποιοτικά προϊόντα πρέπει να αξιοποιηθεί»

Για τον λιγνίτη

Για το στρατόπεδο δεν ξέρω να σας πω γιατί δεν γνωρίζω το θέμα αλλά θα έχω την απάντηση σε 11 ημέρες που θα βρεθώ στα Γρεβενά. Για το χιονοδρομικό κέντρο θα σας πω ότι είναι ένα πλεονέκτημα η χιονοδρομία στην Ελλάδα. Τα χιονοδρομικά του μέλλοντος δεν λειτουργούν μόνο για 4 μήνες. Ένα λιφτ για χιονοδρόμους μπορεί να είναι ένα λιφτ για ορεινή ποδηλασία. Το μέλλον του κέντρου της Βασιλίτσας δεν μπορώ να το φανταστώ χωρίς σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και νομίζω ότι όλοι το αναγνωρίζουν ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Μέχρι τότε δεσμεύομαι ότι θα λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Πρέπει να ρυθμίσουμε και το θέμα του δρόμου ,να βελτιωθεί και να γίνει πιο γρήγορη η πρόσβαση στη Βασιλίτσα, οι προοπτικές είναι μοναδικές όχι μόνο για το χιονοδρομικό αλλά και για τη Βάλια Κάλντα κτλ.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 786: Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή…για όλους!

Για το χιονδρομικό κέντρο Βασιλίτσας και το στρατόπεδο των Γρεβενών

Όπου υπάρχει εν ενεργεία περιφερειάρχης θα τον στηρίξουμε. Για τον α΄βαθμό το κόμμα παίρνει αποστάσεις από τη λογική των χρισμάτων και σε αυτό θα συνεχίσουμε, Δεν φοράμε κομματικές παρωπίδες στις συνεργασίες με τους δημάρχους. Πιστεύω ότι οι τοπικές κοινωνίες θα επιλέξουνε τους καλύτερους με ένα νέο σύστημα που δεν θα προκαλέσει φαινόμενα παράλυσης όπως αυτά της απλής αναλογικής. Εμείς θέλουμε να εκλέξουμε περισσότερους βουλευτές από ό,τι το 2019. Από εκεί και πέρα το κάθε στέλεχος είναι ελεύθερο να κάνει τις επιλογές του όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές διαδικασίες.

 

Για το αν θα υπάρξουν χρίσματα απο ΝΔ σε δήμους και περιφέρειες

Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, συν πλην κάποιες εβδομάδες. Εγώ και η ΝΔ θα κατέβουμε με κλίμα θετικού λόγου και θετικής προοπτικής για όσα μπορούν να γίνουν. Θα μιλήσουμε σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Θα εξακολουθώ να μιλάω θετικά. Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα γιατί αναλώνει όλο τον χρόνο λέγοντας πόσο αντιδημοκρατικοι είμαστε, για το να κάνει το μαύρο-άσπρο. Εγώ έχω απάντησει γιατί θέλει να συσπειρώσει το κοινό του μπας και φτάσει το ποσοστό του 2019 όχι γιατί έχει ελπίδα ότι θα μπορέσει να φτάσει τη ΝΔ. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέει ο κ. Τσίπρας περί κυβέρνησης ηττημένων. Η αναφορά που είχα κάνει στην πολιτική τερατογένεση στη ΔΕΘ ισχύει. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει το αριθμητικό ενδεχόμενο κυβέρνησης ηττημένων

Για το κλίμα με το οποίο θα πάμε σε εκλογές και για τις συνεργασίες

Σίγουρα το ζήτημα του κόστους παραγωγής μας προβληματίζει και για αγρότες και κτηνοτρόφους. Και αυτός είναι ο λόγος που οι τιμές στο ράφι έχουν αυξηθεί. Καταπολεμήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις για το γάλα. Έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 και έχω ζητήσει να τρέξουν οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές. Είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε τη γη μας και να βοηθήσουμε τους αγρότες. Χρειάζονται αρδευτικά έργα, σύνδεση με τον τουριστικό τομέα, χρειάζεται ποιότητα. Θέλουμε νέους αγρότες, έχουμε νέα εργαλεία για να τους στηρίξουμε

 

 

Για τον πρωτογενή τομέα

Όλες οι πολιτικές που έχουμε ανακοινώσει είναι για να μείνει ο κόσμος στη δυτική Μακεδονία. Ξέρω ότι υπάρχει καχυποψία και αυτό δεν αντιστρέφεται από τη μια στιγμή στην άλλη με στόχο το 2030 στην επόμενη απογραφή να αντιστρέψουμε την πορεία φυγής από περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Θέλουμε να δώσουμε μια ένεση συγκρατημένης αισιοδοξίας. Η σχέση πολιτείας-πολιτών χτίζονται μέσα από την αξιοπιστία και σε περίπτωση που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι να είμαστε ειλικρινείς όπως απάντησα για το θέμα των νοσοκομείων. Για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει αλλά παρακολουθούμε την εφαρμογή της. Έχουμε και διαπραγματευτικά όπλα ώστε οι πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών που είναι προς όφελος της χώρας θα υλοποιούνται

Ο συνεπής δανειολήπτης μπορεί να χάσει την πρώτη του κατοικία;

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η διεθνής αρωγή θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μείνουν στην περιοχή τους. Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει νέα μεταναστευτική κρίση μετά τον σεισμό. Η τελευταία σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό ήταν σημαντική καθώς αναγνωρίστηκε η σημασία που δίνεται στην προστασία των συνόρων την οποία δεν είχαμε δει ποτέ σε αυτή την ένταση. Κατανοούμε στην Ευρώπη ότι πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας και αυτή η πολιτική κατακρίθηκε και δεν αναφέρομαι μόνο στα Fake news για τη μικρή Μαρία που υιοθετήθηκαν από πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν ζητήσει ακόμα συγγνώμη.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères σημαίνει διασκέδαση για όλους!

 

Υπάρχει φόβος για μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές μετά τον σεισμό στην Τουρκία;

Εκφράζω την οδύνη μου και την οδύνη του ελληνικού λαού για την καταστροφή σε Τουρκία και Συρία. Εκφράζω την υπερηφάνειά μου που οι διασώστες της ΕΜΑΚ βρέθηκαν πρώτοι στην Τουρκία, έσωσαν ζωές και αυτό αναγνωρίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Αγωνίζομαι να μην ρίχνω λάδι στη φωτιά και να μην δηλητηριάζω τον λαό. Στον ΟΗΕ είπα ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Έχουν διαφωνίες αλλά μπορούν να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κρατώ τη δήλωση Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα. Καταλαβαίνω την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να επιστρέψουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου, η Τουρκία γνωρίζει τις κόκκινες γραμμές μας και ποια θέματα συζητάμε. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρή. Εμείς θα παίξουμε τον ρόλο μας ως γειτονική χώρα στην Τουρκία για να μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και για την επόμενη ημέρα και την ανοικοδόμηση των περιοχών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές έιναι μια πραγματικότητα που θα συντροφεύει και την πατρίδα μας. Η σημασία που έχουμε δώσει στην πολιτική προστασία είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση με ξεχωριστούς πόρους. Είμαστε μια σεισμογενής χώρα και οφείλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

 

Για το νοσοκομείο Κοζάνης

Είμαι πεπεισμένος ότι η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει πρότυπο πράσινης μετάβασης. Γι αυτό έχουμε δαπανήσει τόση ενέργεια για διαπραγματεύσεις με ευρωπαίους για περισσότερους πόρους. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές τι έρχεται μετά τον λιγνίτη. Γνωρίζετε ότι ο λιγνίτης είχε μειωμένη συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή από το 2010. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει δικαιολογημένος προγραμματισμός για μια περιφέρεια που είχε μεγάλη εξάρτηση από έναν ενεργειακό πορό. Αυτό που παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο που δίνει έμφαση όχι μόνο στα δίκτυα αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν θέλω να βλέπω προβλήματα αλλά λύσεις και σας μεταφέρω την εμπειρία μου από την επίσκεψή μου σε ένα σύγχρονο οινοποιείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή και αποτελεί παράδειγμα για το πώς όταν ο πρωτογενής τομέας είναι εξωστρεφής μπορεί να κάνει θαύματα. Η δυτική Μακεδονία θα έχει τα περισσότερα κατά κεφαλήν αρδευτικά έργα. Η τηλεθέρμανση δεν θα τεθεί σε κίνδυνο στην περιοχή. Η μονάδα της Πτολεμαΐδας V είναι η απόδειξη ότι ο λιγνιτής ως εφεδρεία είτε για να στηρίξει την τηλεθέρμανση θα έχει ρόλο στην περιοχή. Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγώ φεύγω πιο αισιόδοξος από τη δυτική Μακεδονία βλέποντας και την ανταπόκριση των πολιτών και ότι ένα μέρος της καχυποψίας έχει εξαφανιστεί. Τώρα που οι άνθρωποι βλέπουν ότι υπάρχει σχέδιο έχουν κάθε δικαιώμα να βλέπουν το μέλλον με καλύτερη αισιοδοξία.

 

Πηγή: reader.gr