Ο κύβος ερρίφθη για το market pass – Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε την ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι είναι δικαιούχοι, ποια τα εισοδηματικά κριτήρια, πού θα χρησιμοποιείται

 

 

Το πολυσυζητημένο και πολυαναμενόμενο market pass, το βοήθημα της κυβέρνησης στα νοικοκυριά για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβάλλουν τις αιτήσεις οι δικαιούχοι. Την ημερομηνία, την ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Οπως τόνισε, «την Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την κάρτα αγορών, έτσι ώστε για το εξάμηνο που θα ακολουθήσει να έχουμε εξομάλυνση της αύξησης στα βασικά τρόφιμα».

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, αλλά, βεβαίως, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα ακρίβειας» και παρέθεσε μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, όπως: αυξήσεις στις συντάξεις μετά από δέκα χρόνια, αποκατάσταση αδικιών για όσους συνταξιούχους δεν είχαν δει αυξήσεις, μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, αυξήσεις κατώτατου μισθού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «η αύξηση του αφορολογήτου δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σχεδιασμό, είναι ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας» και προσδιόρισε το μεγάλο, όπως είπε, στόχο για την επόμενη τετραετία, που είναι «να μπορέσουμε να φθάσουμε τους μισθούς μας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Διαβάστε επίσης  Pork to Beef wild - Rethimno Edition

 

 

Αναφορικά με το μείζον θέμα των πλειστηριασμών, παρατήρησε πως «η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου δεν έχει αλλάξει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες γίνονται πλειστηριασμοί – και αυτή είναι μια σοβαρή παρανόηση. Εκείνο που άλλαξε, είναι ο φορέας που επισπεύδει τους πλειστηριασμούς, δεν αλλάζει οτιδήποτε σε ό,τι αφορά στην προστασία των καταναλωτών».

Διαβεβαίωσε δε, πως «ο γνήσια ευάλωτος θα λαμβάνει βεβαίωση ευαλωτότητας και θα προστατεύεται απολύτως». και πρόσθεσε πως «με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξουν άμεσα σημειακές παρεμβάσεις στο κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι περιπτώσεις κατάχρησης. Με ένα πλαίσιο περαιτέρω προστασίας, θα δημιουργήσουμε την υποχρέωση στο fund, τον servicer ή την τράπεζα να δικαιολογεί το λόγο για τον οποίο δεν δέχεται τη ρύθμιση. Έτσι αναστρέφουμε το βάρος απόδειξης».

 

 

Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Οι δικαιούχοι

Όπως ανακοινώθηκε, δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία, λαϊκές αγορές, καθώς και σε άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Διαβάστε επίσης  New flavors from "THE DOG" come at Street Food Festival Chania

Τα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

 

 • Αιτήσεις: Έως 15/3 (vouchers.gov.gr ή ΚΕΠ)
 • Θα χρειαστούν: Κωδικοί Taxisnet, αριθμός κινητού, email, ΙΒΑΝ (για κατάθεση σε λογαριασμό)
 • Ενίσχυση: Σύνολο νοικοκυριού (όχι μεμονωμένα)
 • Φιλοξενούμενοι: Δεν επιδοτούνται
 • Διάρκεια επιδότησης: 6μηνη (Φεβρουάριος – Ιούλιος 2023)
 • Μηνιαία επιδότηση: 22 ευρώ έως 100 ευρώ (έως 600 ευρώ 6μηνο)
 • Επίσης στους δικαιούχους που θα κάνουν αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πιστωθούν τα χρήματα έως τις 3 Μαρτίου και οι δικαιούχοι που θα κάνουν αίτηση μέχρι τις 15 Μαρτίου θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους έως τις 20 Μαρτίου. Επίσης, όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα θα πάρουν το 100% της επιδότηση και όσοι τον τραπεζικό λογαριασμό θα το 80%.

 

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 785: Το χαμόγελο σου η διδαχή μας

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια – Ετήσιο εισόδημα 2021 (δηλώσεις 2022)

 

 • Άγαμος: Έως 16.000 ευρώ
 • Έγγαμοι – μονογονεϊκές: 24.000 ευρώ
 • Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 ευρώ
 • Αξία ακινήτων (ΕΝΦΙΑ 2022):
 • Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ
 • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές: Έως 400.000 ευρώ
 • Έγγαμοι χωρίς παιδιά – Μονογονεϊκή 1 παιδί: Αγορές 320 ευρώ/μήνα: 32 ευρώ (192 ευρώ 6μηνο)
 • Έγγαμοι με 1 παιδί – Μονογονεϊκή 2 παιδιά: Αγορές 420 ευρώ/μήνα: Επιδότηση 42 ευρώ (252 ευρώ 6μηνο)
 • Έγγαμοι με 2 παιδιά – Μονογονεϊκή 3 παιδιά Αγορές 520 ευρώ/μήνα: Επιδότηση 52 ευρώ (312 ευρώ 6μηνο)
 • Έγγαμοι με 3 παιδιά: Αγορές 620 ευρώ/μήνα: Επιδότηση 62 ευρώ (372 ευρώ 6μηνο)

 

 

Πηγή: reader.gr