Είναι πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου. Συμβαίνει κάθε άνοιξη, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί γκρίνια σε πολλούς από εμάς: η θερινή ώρα.

 

 

Αν και είναι ωραίο να έχετε λίγο περισσότερο φως το βράδυ, η απώλεια αυτής της ώρας ύπνου είναι πάντα δύσκολη για λίγες μέρες. Η θερινή ώρα επηρεάζει τον ύπνο επειδή είναι μια μετατόπιση του κύκλου ύπνου από αυτόν που το σώμα έχει συνηθίσει εδώ και έξι μήνες, με αποτέλεσμα να νιώθετε κάπως “εκτός” έως ότου επαναρρυθμιστούν οι ορμόνες στο σώμα.

Επίσης αυτή η μετάβαση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για άτομα με καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2018 στην European Review for Medical and Pharmacological Sciences, η διαταραχή του ύπνου και των κιρκάδιων ρυθμών μπορεί να προκαλέσει έως και 29% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

 

Πώς η θερινή ώρα διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό μας

Αυτή η διαταραχή των κύκλων ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλά στο σώμα μας. Οι δύο πρώτες ημέρες μετά τη μετάβαση στη θερινή ώρα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 στο Sleep Medicine. Επίσης σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 στο International Journal of Environmental Research and Public Health, η εβδομάδα που ακολούθησε την αλλαγή της άνοιξης συνδέθηκε με αύξηση 3% στους ημερήσιους θανάτους.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

Και ας το παραδεχτούμε, όλοι γκρινιάζουμε λίγο όταν χάνουμε έστω και μια ώρα ύπνο. Μια μελέτη του 2015 στο Journal of Happiness Studies διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ένιωσαν μια πτώση στην ικανοποίηση από τη ζωή τους την εβδομάδα που ακολούθησε τη μετάβαση στη θερινή ώρα, ειδικά μεταξύ των ατόμων με μικρά παιδιά. Η διατάραξη των προτύπων ύπνου – ακόμη και βραχυπρόθεσμα – μπορεί να αυξήσει την απόκρισή στο στρες, να επιδεινώσει τη συναισθηματική δυσφορία και να επηρεάσει τη γνωστική απόδοση.

 

Πώς μπορείτε να κάνετε τη μετάβαση στη θερινή ώρα πιο εύκολη

Επειδή γνωρίζετε πότε αλλάζει η ώρα κάθε χρόνο, μπορείτε να λάβετε τα μέτρα σας εκ των προτέρων, έτσι ώστε να κάνετε τη μετάβαση ευκολότερη. Η λύση λίγες ημέρες πριν αλλάξει η ώρα να αλλάξετε το πότε ξυπνάτε και κοιμάστε σε 15-30 λεπτά πιο νωρίς, ώστε να μην είναι τόσο ενοχλητικό για το σώμα όταν συμβεί.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Pancakes σε άλλη διάσταση!

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να ξεκινήστε τη μέρα σας στο φως του ήλιου. Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε μόλις ξυπνήσετε είναι να παραμείνετε στον ήλιο για τουλάχιστον 15 λεπτά. Τέλος μπορείτε ακόμα και να κάθεστε στο παράθυρο όσο πίνετε τον καφέ σας. Με αυτό το τρόπο, σταδιακά το σώμα σας θα ακολουθήσει την αλλαγή χωρίς να γίνει απότομα.

 

Πηγή: jenny.gr