Εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, μπορεί να είστε ενθουσιασμένοι που θα δείτε τους αριθμούς στη ζυγαριά σας να πέφτουν. Αλλά η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες παρενέργειες.

 

 

Καταρχάς είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως εάν χάνετε μισό με ένα κιλό την εβδομάδα είναι ο πιο υγιής και βιώσιμος ρυθμός απώλειας βάρους και εάν η απώλεια ξεπερνά αυτόν τον ρυθμό συνήθως θεωρείται πολύ γρήγορη. Επίσης στην αρχή ενός ταξιδιού απώλειας βάρους, μπορεί να αναμένεται υψηλότερος ρυθμός απώλειας λόγω ότι χάνετε νερό, αλλά και εξαιτίας της αντίδρασης του σώματός σας σε μια νέα ρουτίνα.

Τι θα συμβεί αν χάσετε βάρος πολύ γρήγορα;

 

Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και να έχετε αίσθημα λιποθυμίας

Εάν χάνετε γρήγορα κιλά μπορεί να νιώθετε ζαλάδα όταν στέκεστε όρθιοι. Πράγματι, η μη λήψη αρκετών θρεπτικών συστατικών – όπως λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα – μπορεί να δυσχεράνει τη λειτουργία του σώματός σας, οδηγώντας σε κόπωση και ζάλη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην κόβετε περισσότερες από 500 θερμίδες από τη διατροφή σας την ημέρα και να επικεντρώνεστε στην κατανάλωση μιας ποικιλίας θρεπτικών ολόκληρων τροφών.

 

Μπορεί να έχετε στομαχικές διαταραχές

Εάν έχετε ναυτία ενώ κάνετε δίαιτα, μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Πρώτον, η ζαλάδα από την ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία. Οι διατροφικές ελλείψεις που σχετίζονται με μια εξαιρετικά περιορισμένη δίαιτα μπορούν επίσης να προκαλέσουν στομαχικές ενοχλήσεις και άλλα πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères σημαίνει live διασκέδαση για όλους! (28/3 - 07/4)

 

Θα μπορούσατε να έχετε τριχόπτωση

Ένας άλλος κίνδυνος της υπερβολικής απώλειας βάρους είναι να πέσουν τα μαλλιά σας. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κόβετε σημαντικές θερμίδες ή αποκλείετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή σας, χάνετε βασικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα σας να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Το αποτέλεσμα: Παρενέργειες όπως η τριχόπτωση .

 

Μπορεί να χάσετε μυϊκή μάζα

Οι μύες σας είναι πηγή δύναμης και είναι υπεύθυνοι για την καύση θερμίδων. Έτσι λοιπόν όταν χάνετε μισό με ένα κιλό την εβδομάδα, αυτό σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι θα χάσετε λίπος αντί για μυϊκή μάζα. Αλλά εάν χάσετε βάρος πολύ γρήγορα σημαίνει συνήθως ότι χάνετε και μύες, όχι μόνο λίπος.

 

 

Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται

Όταν χάνετε κιλά πολύ γρήγορα, ο μεταβολισμός σας μεταβαίνει σε λειτουργία επιβίωσης για να διατηρήσει την ενέργεια και να αποτρέψει την πείνα. Αυτό σημαίνει ότι καίτε θερμίδες με πιο αργό ρυθμό. Εάν αρχίσετε να τρώτε ξανά την κανονική σας διατροφή, μπορεί να είναι ένα σοκ για το σύστημά σας – επειδή ο μεταβολισμός σας δεν είναι πλέον συνηθισμένος να επεξεργάζεται αυτήν την ποσότητα θερμίδων και είναι εύκολο να ανακτήσετε οποιοδήποτε βάρος χάσατε.

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

 

Η οστική σας πυκνότητα μπορεί να μειωθεί

Ένα άλλο σύμπτωμα της πολύ γρήγορης απώλειας βάρους είναι ότι τα οστά σας μπορεί να εξασθενήσουν. Όταν δεν λαμβάνετε επαρκή θρεπτικά συστατικά, το σώμα σας δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει καλά, και αυτό περιλαμβάνει τον σκελετό σας. Πράγματι, η ταχεία απώλεια βάρους έχει συνδεθεί με χαμηλή οστική πυκνότητα και κακή υγεία των οστών. Και πάλι, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την οστική σας μάζα είναι να χάσετε βάρος με πιο αργό και σταθερό ρυθμό.

 

Μπορεί να έχετε πρόβλημα με την εστίαση

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα της ταχείας απώλειας βάρους μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη συγκέντρωση και απώλεια μνήμης. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας, γεγονός που εμποδίζει την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά.

 

Μπορεί να σταματήσετε τη δίαιτά σας

Η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να σας οδηγήσει στο να κόψετε πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά ή να ακολουθήσετε ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα διατροφής. Και κανένα από αυτά δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Επίσης όταν περιορίζετε την πρόσληψη θερμίδων τόσο δραστικά, αντιμετωπίζετε ορμονικές αλλαγές που αυξάνουν την όρεξη – είναι ο τρόπος του σώματός σας να αποτρέψει την πείνα. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο -και όχι σκόπιμο- να ακολουθήσετε μια περιοριστική δίαιτα.

Όσο πιο ακραία είναι η αλλαγή, τόσο λιγότερο πιθανό θα είναι βιώσιμη. Το ταξίδι σας για την απώλεια βάρους δεν πρέπει να είναι τιμωρία, αλλά θα πρέπει να είναι κάτι που κάνετε για τον εαυτό σας και την υγεία σας.

Έτσι λοιπόν αντί να ακολουθείτε μια δίαιτα που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους, προσπαθήστε να κόψετε περίπου 500 θερμίδες από την καθημερινή σας διατροφή, κάτι που θα σας βοηθήσει να χάσετε περίπου ένα κιλό την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να κόψετε λιγότερες θερμίδες – ας πούμε, περίπου 250 – και να κάψετε τις υπόλοιπες μέσω άσκησης.

Θυμηθείτε: Ο απώτερος στόχος της απώλειας βάρους είναι να σας βοηθήσει να γίνετε πιο υγιείς. Ακολουθήστε μια αργή και σταθερή προσέγγιση για να επιτύχετε αυτόν τον στόχο και να αποφύγετε τυχόν επικίνδυνες παρενέργειες.

 

Πηγή: jenny.gr