Οι τουρίστες που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Μάντσεστερ θα πρέπει πλέον να πληρώνουν ειδικό τέλος για να εισέλθουν στην πόλη.

 

 

Οι τουρίστες που σκοπεύουν να επισκεφθούν το Μάντσεστερ θα πρέπει πλέον να πληρώνουν ειδικό τέλος για να εισέλθουν στην πόλη, καθιστώντας την έτσι την πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που θα χρεώνει τους επισκέπτες. Το νέο σύστημα, γνωστό ως «Φόρος Τουρισμού», θα ισχύει για όλους τους μη κατοίκους ηλικίας 18 ετών και άνω και θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση τοπικών δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών.

Ο «Φόρος Τουρισμού» εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο μετά από δημόσια διαβούλευση, από την οποία προέκυψε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων υποστήριξε την ιδέα. Ο φόρος θα εφαρμόζεται σε όλες τις μορφές τουριστικών καταλυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων, των ξενώνων και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως η Airbnb. Το ποσό που θα χρεώνεται θα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος και τη διάρκεια της διαμονής, με μέγιστη χρέωση 5 λίρες ανά διανυκτέρευση.

Διαβάστε επίσης  Issue 787

Το νέο σύστημα αναμένεται να αποφέρει περίπου 5 εκατομμύρια λίρες ετησίως, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας σειράς δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, του πολιτισμού και των εγκαταστάσεων αναψυχής. Ο φόρος θα συμβάλει επίσης στη μείωση των επιπτώσεων του τουρισμού στο περιβάλλον και τις υποδομές της πόλης, η οποία έχει σημειώσει σημαντική αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια.

Το δημοτικό συμβούλιο του Μάντσεστερ δήλωσε ότι ο φόρος τουρισμού είναι απαραίτητος για να συμβάλει στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν και απολαμβάνουν οι τουρίστες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους και ότι είναι ένας δίκαιος τρόπος για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων. Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι ο φόρος θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους τουρίστες από το να επισκέπτονται την πόλη, καθώς θα κάνει πιο ακριβή τη διαμονή τους.

Το συμβούλιο απάντησε σε αυτές τις ανησυχίες δηλώνοντας ότι ο φόρος δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον αριθμό των επισκεπτών της πόλης, καθώς πρόκειται για ένα σχετικά μικρό ποσό σε σύγκριση με το συνολικό κόστος ενός ταξιδιού. Επεσήμαναν επίσης ότι πολλές άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν ήδη παρόμοιους φόρους, όπως το Παρίσι, το Άμστερνταμ και η Ρώμη.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ήρθε από τα Σφακιά να ξετρελάνει τα Χανιά!

Ο φόρος στον τουρισμό πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου 2023 και θα ισχύει για όλες τις κρατήσεις που πραγματοποιούνται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

 

Πηγή: gazzetta.gr/plus