Με μείον 13 δισ. δολάρια βρέθηκε μέσα σε μια μέρα ο Έλον Μασκ, μετά την επεισοδιακή απόπειρα εκτόξευσης του θηριώδους πυραύλου της εταιρείας του, SpaceX.

 

 

Η απρόσμενη έκρηξη του πανάκριβου σκάφους, όμως, δεν ήταν η μόνη οικονομική ζημιά που υπέστη χθες ο Μασκ, ενώ όλα τα βλέμματα του κόσμου ήταν στραμμένα στην απευθείας μετάδοση της SpaceX για την πολυαναμενόμενη εκτόξευση.

Ο πλούτος του μεγιστάνα της Tesla, του Twitter και της SpaceX μειώθηκε δραματικά, κατά 13 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα σε μόλις 24 ώρες, αφού ο επιχειρηματίας υπέστη μια σειρά από οικονομικά πλήγματα.

Η «διαστημική» αποτυχία του Μασκ επεκτάθηκε και στην πρόσφατη εξαγορά του Twitter, καθώς προκάλεσε αντιδράσεις, μεταξύ άλλων, φέρνοντας τα επί πληρωμή με συνδρομή μπλε εικονίδια επιβεβαίωσης αυθεντικότητας του κάθε λογαριασμού.

Η επί πληρωμή δυνατότητα πιστοποίησης λογαριασμών θα μπορούσε να τονώσει τα έσοδα της εταιρείας, που αντιμετωπίζει ζητήματα με χρέη, αλλά αρκετοί διάσημοι αρνούνται να προχωρήσουν σε πιστοποίηση του λογαριασμού τους σε ένδειξη διαφωνίας προς τη νέα πολιτική του Twitter επί εποχής Μασκ.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (12/4)

Η κάθετη πτώση της καθαρής αξίας του δισεκατομμυριούχου επλήγη περισσότερο, πάντως, από τις κακές αποδόσεις της Tesla, επισημαίνει η Daily Mail.

Την ίδια μέρα που η εντυπωσιακή εκτόξευση πυραύλου του ιδρυτή της SpaceX κατέληξε σε μια καταστροφική πύρινη σφαίρα, η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του, η Tesla, ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, με τις μετοχές να πέφτουν κατά 9,75% και τα κέρδη να κατακρημνίζονται πάνω από 20%.

 

 

Ο Μασκ προκάλεσε την ανησυχία των αναλυτών όταν συζήτησε τις καταθέσεις, οι οποίες είδαν την εταιρεία να σημειώνει καθαρά κέρδη ύψους 2,51 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2023 – μείωση 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παρά την καταστροφική του ημέρα, ωστόσο, ο Μασκ εξακολουθεί να διαθέτει περιουσία με καθαρή αξία που ανέρχεται σε 164 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaire Index. Η περιουσία του τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας λίστας των πλουσίων, μόνο πίσω από τον Γάλλο μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό.

 

Διαβάστε επίσης  New entry Tried & Tested: Strapatsada at The Jar cafe

Ευχαριστημένος παρά την αποτυχία του Starship ο Μασκ

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το πρακτορείο, ο Μασκ είπε στους υπαλλήλους της SpaceX ότι είναι αισιόδοξος για το εγχείρημα, παρότι ο πύραυλός του πήρε φωτιά λίγα μόλις λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

Ο μεγαλύτερος πύραυλος που έχει απογειωθεί ποτέ, το μεγαθήριο των 120 μέτρων, αποτελούνταν από έναν εκτοξευτή Super Heavy και το σκάφος Starship, το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία SpaceX για ταξίδια προς τη Σελήνη και τον Άρη.

Αλλά μόλις τέσσερα λεπτά μετά την απογείωση, στις 9:33 ώρα Ελλάδος, ο πύραυλος εξερράγη δραματικά, τερματίζοντας απότομα την πρώτη του εκτόξευση σε τροχιά.

 

 

Η SpaceX υποστήριξε ότι ενεργοποίησε σκόπιμα το σύστημα τερματισμού πτήσης για να εξαλείψει τον πύραυλο, αφού το σκάφος Super Heavy δεν κατάφερε να διαχωριστεί, γεγονός που άρχισε να προκαλεί μια ανεξέλεγκτη περιστροφή θανάτου πριν εκραγεί.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

 

 

Παρά τη μη ιδανική οπτική της έκρηξης του πυραύλου, καθώς χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν από το έδαφος στο Νότιο Τέξας, η NASA, ο Μασκ και η SpaceX χαιρέτισαν την εκτόξευση ως επιτυχία, αφού πέτυχαν τον κύριο στόχο τους να σηκώσουν το διαστημόπλοιο από την εξέδρα εκτόξευσης.

 

 

Ο Μασκ ετοιμάζεται για την επόμενη απόπειρα εκτόξευσης σε λίγους μήνες από τώρα, αλλά αρχίζουν να μαζεύονται αρκετές ζημιές που μπορούν να πλήξουν οικονομικά ακόμα και τον ζάπλουτο επιχειρηματία.

 

Πηγή: iefimerida.gr