Ζούμε σε μια εποχή εμμονής με τη διατροφή, όπου το βασικό μήνυμα είναι πρέπει να τρώμε λιγότερο. Όμως, λόγω αυτής της έμφασης στον περιορισμό, πολλοί δεν τρώνε τόσο όσο θα έπρεπε.

 

 

Σίγουρα έχετε ακούσει (ή κάνει) σχόλια όπως: «Α, είσαι τόσο καλός που δεν τρως αυτό το επιδόρπιο». «Θεέ μου θα ήθελα να μπορούσα να τρώω λιγότερο.» «Είσαι τόσο πειθαρχημένος που αφήνεις το μισό γεύμα σου».

Και φυσικά με όλη αυτή την έμφαση στις δίαιτες, δεν είναι περίεργο που τόσοι πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως να τρώνε λίγο είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

 

 

8 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να μην τρώτε αρκετά

 

  • Εναλλαγές στη διάθεση

Εάν νιώθετε συχνά εκνευρισμένοι, θυμωμένοι ή απογοητευμένοι, μπορεί να φταίνε τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Όταν δεν τρώτε αρκετό φαγητό ή δεν τρώτε αρκετά συχνά, το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα.

  • Απώλεια εμμηνορροϊκού κύκλου

Εάν δεν έχετε τακτική περίοδο, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν τρώτε αρκετά. Η αμηνόρροια, ο ιατρικός όρος για την απώλεια της εμμήνου ρύσεως, μπορεί να συμβεί όταν το σώμα δεν έχει αρκετή ενέργεια από την τροφή, για να υποστηρίξει την παραγωγή περιόδου.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά!

Βλέπετε, το σώμα κάνει θαυμάσια δουλειά στο να αντισταθμίζεται όταν δεν λαμβάνει αρκετά καύσιμα, σε μια προσπάθεια να σας κρατήσει στη ζωή. Ένας από αυτούς τους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς είναι η εξοικονόμηση ενέργειας με την απώλεια της περιόδου.

  • Έχετε χαμηλή ενέργεια

Εάν είστε κουρασμένοι όλη την ώρα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν τροφοδοτείτε επαρκώς το σώμα σας. Το να έχετε χαμηλή ενέργεια μπορεί να σημαίνει ότι έχετε χαμηλή πρόσληψη ενέργειας (γνωστή και ως θερμίδες). Οι θερμίδες είναι μονάδες ενέργειας. Εάν λοιπόν περιορίζετε τη θερμιδική σας πρόσληψη, περιορίζετε την ενεργειακή σας πρόσληψη.

Ακριβώς όπως δεν θα περιμένατε από ένα αυτοκίνητο να λειτουργεί με λίγο έως καθόλου καύσιμο, δεν μπορείτε να περιμένετε από το σώμα σας να λειτουργεί όλη μέρα με ελάχιστο έως καθόλου καύσιμο. Έτσι λοιπόν εάν κοιμάστε αρκετά και νιώθετε ακόμα εξαντλημένοι, το πιθανότερο είναι ότι απλώς δεν τρώτε αρκετά.

Εάν δεν κοιμάστε καλά, αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι δεν τρώτε αρκετά. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να σας πάρει ο ύπνος όταν πεινάτε.

  • Έχετε ζαλάδες

Η ζαλάδα είναι ένα σύμπτωμα της σωματικής πείνας, που εμφανίζεται συχνά αν δεν έχετε φάει αρκετά. Ρωτήστε τον εαυτό σας πόση ώρα έχει περάσει από την τελευταία φορά που φάγατε κάτι.

  • Κρυώνετε χωρίς λόγο

Είναι άλλο πράγμα να νιώθετε κρύο όταν είναι χειμώνας ή δεν είστε ντυμένοι σωστά για την εξωτερική θερμοκρασία, και άλλο να κρυώνετε ανεξάρτητα από τον καιρό.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Θυμάστε πιο πάνω που ανέφερα την αμηνόρροια και πως το σώμα κάνει ορισμένες φυσιολογικές αλλαγές για να αντισταθμίσει την έλλειψη διατροφής ή ενέργειας; Λοιπόν, αυτός είναι ένας από αυτούς τους φυσιολογικούς μηχανισμούς.

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας απαιτεί ενέργεια με τη μορφή γλυκόζης (που βρίσκεται στους υδατάνθρακες). Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή ενέργεια, το σώμα σας δεν πρόκειται να σπαταλήσει ενέργεια για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

  • Σκέφτεστε συνεχώς το φαγητό

Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε το φαγητό, πιθανότατα δεν τρώτε αρκετά. Υπάρχει στην πραγματικότητα ένα πεπτίδιο στον εγκέφαλο που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Υ που απελευθερώνεται όταν δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες. Ο ρόλος του είναι να σας κάνει να σκέφτεστε το φαγητό, ειδικά τους υδατάνθρακες, που είναι η κύρια πηγή καυσίμου του σώματος και του εγκεφάλου μας.

Γι αυτό και εάν δεν τρώτε αρκετά, ο εγκέφαλός σας θα σας υπενθυμίσει ότι πρέπει να φάτε.

  • Χάνετε μαλλιά

Οι διατροφικές ελλείψεις – η μη λήψη επαρκών πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Επίσης, όταν δεν τρώτε σωστά, το σώμα σας θα εξοικονομήσει ενέργεια για τα όργανα που έχουν μεγαλύτερη σημασία, όπως η καρδιά και οι πνεύμονές σας και όχι για το δέρμα, τα νύχια ή τα μαλλιά σας.

  • Έχετε δυσκοιλιότητα

Σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, το σώμα επιβραδύνει την πέψη, με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

Εάν έχετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, προτείνω να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που μπορεί να κάνει μια διεξοδική διατροφική αξιολόγηση για να βεβαιωθεί εάν τρώτε επαρκώς.

 

Πηγή: jenny.gr