Μεθύσια, παραβάσεις και σκουπίδια: Πολλοί τουρίστες σε όλο τον κόσμο αγνοούν τους κανόνες. Στις ΗΠΑ υπάρχει ήδη μια λέξη για ιδιαίτερα ανίδεους παραθεριστές.

 

 

Το Μπαλί στην Ινδονησία έχει γίνει πρωτοσέλιδο εδώ και εβδομάδες – όχι με χορούς σε ναούς και ονειρεμένες παραλίες, αλλά με ξετσίπωτους τουρίστες. Μερικοί μάλιστα απελαύνονται επειδή πόζαραν γυμνοί στο ιερό ηφαίστειο Αγκούνγκ ή σε άλλους ιερούς χώρους. Σε άλλα μέρη, επίσης, οι τουρίστες συχνά δεν αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Μια λίστα με τα πιο κραυγαλέα λάθη:

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Το 2019, μια πολυπληθής βρετανική οικογένεια προκάλεσε τέτοιο σάλο με την εξωφρενική συμπεριφορά της που η ιστορία της έγινε μουσική παράσταση στο θέατρο: «Οι ανάγωγοι τουρίστες» είναι το όνομα του κομματιού. Η οικογένεια όχι μόνο πετούσε σκουπίδια στις παραλίες και έκλεβε βενζινάδικα, αλλά αρνούνταν να πληρώσει σε εστιατόρια και εκφόβιζε όποιον επέκρινε τη συμπεριφορά τους. Οι ντόπιοι κινηματογραφούσαν τη δράση τους και δημοσίευαν τα βίντεο στο διαδίκτυο. Χιλιάδες Νεοζηλανδοί έκαναν έκκληση για την απέλαση των «τουριστών από την κόλαση» ως που επιτέλους απελάθηκαν.

ΝΕΠΑΛ: Το Έβερεστ προσελκύει ορειβάτες από όλο τον κόσμο – και έρχονται με ουκ ολίγα συμπράγκαλα. Το αποτέλεσμα: Ο κολοσσός των Ιμαλαΐων ύψους 8.848 μέτρων θεωρείται πλέον ο «υψηλότερος σκουπιδότοπος στον κόσμο». Ειδικά στον καταυλισμό βάσης, στοιβάζονται εγκαταλελειμμένες σκηνές, ρούχα, κουζίνες υγραερίου, συσκευασίες και φιάλες οξυγόνου. Οι εταιρείες αναρριχήσεων απαιτούν από τους πελάτες να πληρώσουν μια κατάθεση σκουπιδιών 4.000 δολαρίων. Αν πιαστούν να αφήνουν σκουπίδια στο βουνό, τα χρήματα θα κατασχεθούν.

Διαβάστε επίσης  Χαΐνηδες live @ Bras de frères (14/4)

 

 

ΙΣΠΑΝΙΑ: Στο κλασσικό νησί για διακοπές, τη Μαγιόρκα, οι υπερβολές στο ποτό και η θορυβώδης συμπεριφορά γίνονται τακτικά αρνητικά πρωτοσέλιδα. Οι Γερμανοί συγκεντρώνονται στο Ballermann, οι Βρετανοί στο Magaluf. Υπάρχουν παράπονα για μεθυσμένους που σκοντάφτουν, κατουρούν σε γωνίες, κάνουν εμετό ή αφοδεύουν δημόσια.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Στο Down Under, οι ταξιδιώτες τείνουν να υποτιμούν τους κινδύνους που εγκυμονεί η μοναδική άγρια ​​ζωή – και αγνοούν όλους τους κανόνες ασφαλείας: Τον περασμένο Δεκέμβριο, μια παραθερίστρια νοτιοδυτικά του Σίδνεϋ θέλησε να χαϊδέψει ένα άγριο καγκουρό και δέχθηκε αμέσως επίθεση. Το εξαγριωμένο μαρσιποφόρο κυνήγησε τη νεαρή γυναίκα και της χύμηξε πριν την κοπανήσει με γρήγορα πηδήματα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Οι πυραμίδες είναι ιερές. Ένα από τα χειρότερα λάθη του 2018 ήταν ένας Δανός φωτογράφος που σκαρφάλωσε στη διάσημη πυραμίδα του Χέοπα με τη σύντροφό του τη νύχτα, κάτι που από μόνο του απαγορεύεται αυστηρά. Στη συνέχεια όμως φωτογραφίζει και κινηματογραφεί τον εαυτό του κάνοντας σεξ. Οι αρχές συγκλονισμένες κινήθηκαν για «προσβολή των δημοσίων ηθών».

Διαβάστε επίσης  Cabana Mare Beach Club & Cabana Mare Disco are coming! (04/5)

ΜΕΞΙΚΟ: Τα σημαντικά ερείπια των Μάγια του Τσιτσέν Ίτζα φημίζονται επίσης για τις πυραμίδες τους, στις οποίες επίσης δεν επιτρέπεται η αναρρίχηση. Ωστόσο, από τον Νοέμβριο, τουλάχιστον μία γυναίκα και δύο άνδρες έχουν ανέβει στα απότομα πέτρινα σκαλοπάτια της κύριας πυραμίδας Κουκουλκάν στη χερσόνησο Γιουκατάν. Οι υπάλληλοι τους κατέβασαν ενώ άλλοι αγανακτισμένοι επισκέπτες τους έβρισαν και κινήθηκαν εναντίον τους με μπουκάλια.

 

 

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Όχι μόνο στο Μπαλί, αλλά και στη μουσουλμανική επαρχία Ατσέχ, ένας τουρίστας πρόσφατα συμπεριφέρθηκε άθλια. Στα τέλη Απριλίου, ο Αυστραλός έφυγε τρέχοντας από το κατάλυμά του στο νησί των σέρφερ Simeulue, γυμνός και μεθυσμένος, και επιτέθηκε αδιακρίτως σε περαστικούς. Με αυτόν τον τρόπο τραυμάτισε έναν ψαρά. Ο 23χρονος συνελήφθη. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, απειλήθηκε με έως και 40 μαστιγώματα. Αλλά τελικά τη γλίτωσε: Τον έδιωξαν, αφού πρώτα πλήρωσε αποζημίωση περίπου 15.000 ευρώ.

ΗΠΑ: Οι φύλακες στο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν, διάσημο για τους θερμοπίδακες, τις αρκούδες γκρίζλι και τα κοπάδια με βίσωνες, προτρέπουν τους παραθεριστές να κρατήσουν αποστάσεις από την άγρια ​​ζωή. Παρ’ όλα αυτά, ένας τουρίστας από τη Χαβάη προκάλεσε τον θάνατο ενός μικρού βίσωνα τον Μάιο. Πήρε το νεογέννητο από ένα ποτάμι και το άγγιξε. Μετά από την επαφή με τον άνθρωπο το κοπάδι του το απορρίπτει και έτσι αναγκάζονται να το θανατώσουν. Οι υπεύθυνοι του πάρκου επέβαλαν στον άνδρα πρόστιμο άνω των 1.000 δολαρίων. Για τέτοιους ανεγκέφαλους επισκέπτες, υπάρχει ήδη ένας νεολογισμός στην περιοχή: «touron» (από «τουρίστας» και «ηλίθιος»).

Διαβάστε επίσης  Issue 791

ΓΑΛΛΙΑ: Στο Παρίσι πολλοί τουρίστες προτιμούν να μένουν σε διαμερίσματα Airbnb αντί για ξενοδοχεία – και μετά δεν σέβονται ενοίκους των άλλων διαμερισμάτων που ζουν χρόνια εκεί. «Κάνουν θόρυβο μέρα-νύχτα με τις κυλιόμενες βαλίτσες τους, οργανώνουν πάρτι και μας αγνοούν αν τους ζητήσουμε να κάνουν λίγο πιο σιγά», ανέφερε μια θυμωμένη ιδιοκτήτρια σε γαλλικό περιοδικό. Επιπλέον, οι παραθεριστές άφησαν τα σκουπίδια τους σε όλο το κτίριο.

ΠΕΡΟΥ: Στο Περού, μια ομάδα τουριστών προκάλεσε σκάνδαλο το 2020, όταν μπήκαν παράνομα στα ερείπια των Ίνκας του Μάτσου Πίτσου, έσπασαν μια πέτρα από έναν τοίχο και έκαναν την ανάγκη τους στην ερειπωμένη πόλη. Πέντε τουρίστες από τη Χιλή, τη Γαλλία, τη Βραζιλία και την Αργεντινή συνελήφθησαν και απελάθηκαν. Ο φερόμενος ως κύριος δράστης θα δικαστεί για καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Πηγή: dw.com