Είναι ώρα οι αθλητικοί και επενδυτικοί φορείς να αναγνωρίσουν τη σημασία της στοχευμένης πρόληψης, ώστε η εξέλιξη του γυναικείου αθλητισμού να συνοδεύεται από υγεία, δύναμη και ασφάλεια.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις ρήξεις πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ), ιδιαίτερα στις γυναίκες αθλήτριες.
Οι γυναίκες ανέκαθεν ήταν πιο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τους τραυματισμούς, κυρίως λόγω ορμονικών διαφορών που επηρεάζουν τη χαλαρότητα των συνδέσμων, ενώ η αυξημένη δυναμική βλαισότητα κατά την κίνηση του γονάτου αυξάνει τις δυνάμεις που καταπονούν τον ΠΧΣ.
Παρότι οι βιολογικοί αυτοί παράγοντες είναι γνωστοί εδώ και δεκαετίες, η απότομη αύξηση των περιστατικών τα τελευταία χρόνια φαίνεται να συνδέεται με τη ραγδαία ανάπτυξη του γυναικείου αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου. Οπότε, το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο, απλώς τώρα το βλέπουμε πιο καθαρά.
Ο αθλητισμός ευτυχώς ανήκει όλο και περισσότερο και στις γυναίκες, και αυτό είναι ένα βήμα προόδου που αξίζει να προστατευτεί. Για να συμβεί όμως αυτό, οι γυναίκες αθλήτριες χρειάζονται την ίδια προσοχή και επένδυση όχι μόνο στην ανάπτυξή τους, αλλά και στην πρόληψη των τραυματισμών.
Είναι ώρα οι αθλητικοί και επενδυτικοί φορείς να αναγνωρίσουν τη σημασία της στοχευμένης πρόληψης, ώστε η εξέλιξη του γυναικείου αθλητισμού να συνοδεύεται από υγεία, δύναμη και ασφάλεια.
Λαγουβάρδου Ελευθερία
PT, MSc, Aθλητική Μυοσκελετική Φυσικοθεραπεύτρια
ΕΛΙΤΕ physiotherapy, Αλικιανός, Χανιά
Τηλ: 28210-77305
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

