To Big Fat Greek Mary του Αλέξανδρου Γκικόπουλου θα κάνει νοστιμότερες τις Κυριακές σου. Και όχι μόνο αυτές.

 

Πίσω στο 2016 και το Athens Bar Show, ο σημαντικότερος ακαδημαϊκός του spirits industry παγκοσμίως, Steve Olson, μιλούσε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό όντας προσκεκλημένος της ελληνικής έκδοσης του Difford’s Guide.

Κεντρικό θέμα του σεμιναρίου του ήταν το “πιο υποτιμημένο απόσταγμα του πλανήτη” (The most underestimated spirit in the world). Μιλούσε φυσικά για το τσίπουρο.

Λίγα χρόνια μετά, μία ομάδα κορυφαίων Ελλήνων εκπροσώπων από τον χώρο του μπαρ (Θάνος Προυναρούς του Baba Au Rum, Δημήτρης Κιάκος από το The Gin Joint και το Λοκάλι, Κώστας Ιγνατιάδης από το ιστορικό Schumann’s Bar του Μονάχου και Νίκος Ταχματζής από το κορυφαίο Termini του Λονδίνου, Μάρφη Μπαλή, Χρήστος Χουσέας, Αλέξανδρος Γκικόπουλος, Άρης Μακρής, Γιάννης Πετρής, Θοδωρής Πύριλλος) δημιούργησε ένα τσίπουρο από bartenders για bartenders ή πιο ορθά ένα ποτό από bartenders για την παγκόσμια κοινότητα των spirits.

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

 

 

Το Ο/Purist ουσιαστικά είναι ένα προϊόν που θα αλλάξει την αντίληψη που είχες για το τσίπουρο, μία και για πάντα, αποτελώντας παράλληλα μία ακόμη σημαντική προσπάθεια για την ανάδειξη των ελληνικών αποσταγμάτων στην ευρύτερη κοινότητα του ποτού.

Ο Bar Consultant Αλέξανδρος Γκικόπουλος λοιπόν προτείνει έναν από τους πιο εποικοδομητικούς τρόπους αξιοποίησής του, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Big Fat Greek Mary – μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασικού Bloody Mary.

 

 

H ιδέα για το Big Fat Greek Mary μου ήρθε από εκείνα τα περίφημα ελληνικά κυριακάτικα τραπέζια, στα οποία τα φαγητά αρκούν συνήθως μέχρι την επόμενη Κυριακή. Αυτά τα τραπέζια μεγάλωσαν, ωρίμασαν. Και ωριμάσαμε και εμείς μέσα από αυτά, την ίδια στιγμή που αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε και ο τρόπος που μαγειρεύουμε για τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και ο τρόπος που πίνουμε μαζί τους. Αυτό το ποτό είναι ουσιαστικά ένα καλωσόρισμα στο κυριακάτικο τραπέζι αλλά και η αφετηρία συζητήσεων με τους δικούς σου ανθρώπους. Πέραν τούτου, είναι και μια αρκετά όμορφη ιδέα για κάθε Sunday brunch menu αναφέρει σχετικά με τη σύλληψη της συνταγής ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος, προτού δώσει τα φώτα του στο Esquire.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Ακόμα ένας δυνατός χειμώνας φτάνει στο τέλος του! (25/4 - 28/4)

 

 

Η συνταγή του Big Fat Greek Mary

 

Υλικά (για 4 άτομα)

 

  • 160 ml τσίπουρο Ο/Purist
  • 40 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 20 σταγόνες celery bitters
  • 200 ml ντοματίνια σε χυμό ντομάτας
  • 135 γρ. ντοματίνια
  • 200 ml χυμό ντομάτας
  • 40 γρ. φρέσκα σμέουρα
  • 11 γρ. αλάτι
  • 5 ml Tabasco
  • 0,5 ml καυτερή σάλτσα Cholula Red
  • 1 γρ. λευκό πιπέρι
  • ελάχιστο πιπέρι σετσουάν
  • 3 γρ. μαύρο πιπέρι
  • 14 ml Worcestershire Sauce
  • ελάχιστη καπνιστή πάπρικα
  • 20 ml κρασί Ruby Port
  • ένα μικρό κλαδάκι κόλιανδρου
  • ένα κλαδάκι σέλερι, περίπου 10 γρ.
  • 3,5 γρ. αλάτι με σέλινο
  • 3 ml χυμό λεμονιού
  • 3 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 4 γρ. horseradish
  • 4 στικ σέλερι και 4 φλούδες λεμονιού για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Βάζεις όλα τα υλικά με το κόκκινο χρώμα στο μπλέντερ. Τα χτυπάς και αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα το αδειάζεις σε μία μεγάλη κανάτα 1,5 λίτρου.
Παίρνεις όλα τα υλικά με το πράσινο χρώμα, τα χτυπάς επίσης στο μπλέντερ και όταν ομογενοποιηθούν και αυτά, τα προσθέτεις στην κανάτα.
Προσθέτεις το τσίπουρο Ο/Purist, το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι και τα bitters. Ανακατεύεις όλα τα υλικά, προσθέτεις πάγο και ανακατεύεις και πάλι για περίπου 20”.
Για το σερβίρισμα: Παίρνεις 4 highball ποτήρια και τοποθετείς σε αυτά τον πάγο (ιδανικά τις παγοκολόνες της Ice Up). Ισομοιράζεις το ποτό στα ποτήρια, προσθέτεις τα στικ σέλερι και ψεκάζεις με τα έλαια από τις φλούδες του λεμονιού.

 

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (12/4)
Πηγή: esquire.com.gr