Ξέρω ότι πιθανόν πολλοί να μη συμφωνήσουν με τα όσα θα αναφέρω, όμως δυστυχώς δεν μπορούμε πάντα να είμαστε αρεστοί.

 

Ακούω και κατανοώ σε μεγάλο βαθμό τις ενστάσεις του εμπορικού κόσμου για το click away ή αλλιώς παράδοση εκτός, αλλά και το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους, την περίοδο των γιορτών.

Όλος ο εμπορικός κόσμος παγκοσμίως παίρνει μια τεράστια ανάσα το Δεκέμβριο, μιας και το μέγιστο ποσοστό του τζίρου τους διαμορφώνεται το συγκεκριμένο μήνα, όμως φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα εξής. Κανένα click away δε πρόκειται να καλύψει το κενό που αφήνει η φυσική παρουσία στο κατάστημα. Θα πρέπει να πανηγυρίζουμε αν καλυφθεί το ένα δέκατο του τζίρου του Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όμως αξίζει κάθε επιχείρηση να προσπαθήσει και αν θέλετε τη γνώμη μου, να το αξιοποιήσει ως αφορμή για να εξελίξει τεχνολογικά την επιχείρηση της, γιατί όπως όλα δείχνουν, αυτή τη κατάσταση θα τη βιώσουμε και μέσα στο 2021.

Διαβάστε επίσης  To Katharo: 14 χρόνια δίπλα σας!

Οι ειδήσεις των ημερών καταδεικνύουν όμως και το αδιέξοδο που βρέθηκε η κυβέρνηση, αλλά και το λόγο που δεν επέτρεψαν το άνοιγμα της αγοράς, όσο και να το ήθελαν. Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία και όσοι άνοιξαν την αγορά τις προηγούμενες μέρες τρέχουν να μαζέψουν τα μέτρα και να επιβάλουν ακόμα πιο αυστηρό lockdown, βλέποντας τους θανάτους να εκτοξεύονται και πάλι. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν άξιζε να ανοίξουν για δύο βδομάδες, ενώ ήξεραν πως θα συμβεί αυτό. Αξίζει να χαθούν τόσες ζωές και να τεθούν σε κίνδυνο τόσοι άνθρωποι, για τα ψώνια των Χριστουγέννων;

Όλοι έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι «καλά έκαναν» που δεν επέτρεψαν το άνοιγμα της αγοράς. Ίσως το μέλλον αναδείξει την σωστή πρακτική που ακολούθησαν, αν τα κρούσματα παραμείνουν σταθερά και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ μειωθούν το επόμενο διάστημα. Ίσως να γίνουμε και πάλι δέκτες θετικών σχολίων, για τη στάση που κρατήσαμε αυτό το διάστημα που στο Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Ρώμη ο κόσμος έκανε τα ψώνια του λες και δε συνέβη τίποτα τόσο καιρό που μέναμε σπίτι.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: New Location at Heraklion

Το οικονομικό πλήγμα είναι μεγάλο, αλλά ποτέ δεν είναι μεγαλύτερο από την ζωή και την υγεία των ανθρώπων μας. Κατανοώ ότι πολλοί είναι δύσπιστοι, όμως πλέον είναι πολλές οι οικογένειες που έχουν στο περιβάλλον τους κάποιον που έχει νοσήσει ελαφρά ή και βαριά.

Προφανώς οφείλει το κράτος να βρει τρόπους να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα την επόμενη μέρα. Η διαχείριση μιας τόσο μεγάλης οικονομικής πληγής δεν θα είναι εύκολη για κανένα. Ούτε για την επιχείρηση, αλλά ούτε και για το κράτος, όμως η ανθρώπινη ζωή και η υγεία μας έχει μεγαλύτερη αξία από ένα δώρο, με ωραίο περιτύλιγμα.

Δεν θα είναι ίδια ούτε αυτά τα Χριστούγεννα, ούτε οι Απόκριες και πιθανόν ούτε και το Πάσχα. Ας προετοιμαστούμε κατάλληλα γι’αυτό, να οργανώσουμε ο καθένας από μας την επιχείρηση του, να προσπαθήσουμε να σώσουμε ότι σώζεται και ας οπλιστούμε με υπομονή και αισιοδοξία για το μέλλον.

Διαβάστε επίσης  Πασχαλινά Ντου...στον Φούρνο Ντουρουντούς!

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά από μας εξαρτάται αν θα είναι όμορφα. Υπομονή, υγεία και δύναμη για όλους!

Γράφει ο Ανδρέας Γαρυφαλής

Για την Chillin Press