Θέλουμε να στριμωχτούμε στο πλήθος, να πιούμε ζεστή μπύρα και να ακούσουμε ένα live. Και δεν θα ξαναγκρινιάξουμε ποτέ.

 

Σε δύσκολη και απρόβλεπτη χρονιά για όλους, ένα από τα πράγματα που μας έχουν λείψει πολύ (ΠΟΛΥ) είναι οι συναυλίες και τα μουσικά φεστιβάλ. Αν και έχουμε σχεδόν ξεχάσει πώς είναι το να βρίσκεσαι στριμωγμένος στο πλήθος, πίνοντας ζεστή μπύρα και νιώθοντας την δόνηση του μπάσου των ηχείων, η επιθυμία να ακούσουμε τις αγαπημένες μας μουσικές live παραμένει έντονη.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως από το καλοκαίρι του 2021, οι συναυλίες θα επιστρέψουν στη κανονική τους μορφή – θεωρητικά πάντα με το εμβόλιο διαθέσιμο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πιθανότατα οι συναυλιακοι χώροι θα έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα και θα φιλοξενούν λιγότερο κόσμο, όπως επίσης θα υπάρχουν αντισηπτικά παντού αλλά με καλή διάθεση, σοβαρή οργάνωση και κρατική πρόνοια, ίσως και να πραγματοποιηθούν καλοκαιρινές συναυλίες.

Η επιστημονική κοινότητα δεν λέει «όχι», αλλά το «ναι» είναι με προϋποθέσεις… Ο δρ. Head από την Αγγλία προειδοποιεί πως το ποσοστό εμβολιασμών που απαιτείται για τέτοιες συγκεντρώσεις πληθυσμού μπορεί να μην έχει επιτευχθεί μέχρι το καλοκαίρι: «Θα θέλαμε ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 50% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί (προτού να μπορέσουν να γίνουν φεστιβάλ), αλλά πιθανότερα πιο κοντά στο 60%. Αυτό μάλλον θα έχει γίνει προς τα τέλη του καλοκαιριού, περίπου τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.»

Αν και το πλήγμα που έχει δεχτεί ο καλλιτεχνικός κλάδος είναι βαρύ και μέχρι στιγμής οι πολιτιστικές δραστηριοτήτες έχουν επί της ουσίας παγώσει, το βλέμμα τώρα είναι στραμμένο στα φεστιβάλ του καλοκαιριού και στο κατά πόσο μπορούν ρεαλιστικά να δεχτούν το κοινό τους φέτος. Τα μηνύματα που δεχόμαστε από τα φεστιβάλ διεθνώς είναι ανάμεικτα, με κάποια φεστιβάλ να ακυρώνονται, ενώ άλλα να παίρνουν το πράσινο φως -με τα σημερινά δεδομένα- για το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης  Έντονο διάβημα στην Άγκυρα για τη navtex στην Κρήτη (pic)

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου οι υπεύθυνοι του Glastonbury, του μεγαλύτερου μουσικού φεστιβάλ της Βρετανίας, ανακοίνωσαν την ακύρωση της διοργάνωσης για το καλοκαίρι του 2021. Στην επίσημη δήλωσή τους αναφέρουν τα εξής: «Παρ’ όλες τις προσπάθειές μας να κινήσουμε γη και ουρανό, έχει γίνει ξεκάθαρο πως απλώς δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε το Φεστιβάλ να συμβεί αυτή τη χρονιά. Λυπούμαστε πολύ που σας απογοητεύουμε».

 

 

Αν και η είδηση αποτελεί ένα δυσοίωνο οιωνό για το συναυλιακό καλοκαίρι, οι απόψεις διίστανται. Πολλοί λένε πως η ακύρωση του Glastonbury δεν συνεπάγεται πλήρη αδράνεια των φεστιβάλ, καθώς πρόκειται για μία διοργάνωση που λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητάς της απαιτούσε πολύ παραπάνω χρόνο για να προετοιμαστεί.

Τα πιο αισιόδοξα νέα λοιπόν έρχονται πάλι από τη Βρετανία και από το διάσημο ροκ Download Festival, το οποίο διαβεβαίωσε τους ακολούθους του στα social media ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν ακυρώνεται. Το ροκ φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου, με headliners όπως οι Kiss, οι Deftones και οι System Of A Down.

Διαβάστε επίσης  AUKUS: ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία δημιουργούν ένα μικρό ΝΑΤΟ - Έρχεται νέος «Ψυχρός Πόλεμος» με την Κίνα

Επιπλέον, ο κολοσσός παραγωγής συναυλιών Live Nation ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει με baby steps σε χώρους μειωμένης χωρητικότητας ή ακόμα και χωρίς καθόλου θεατές, με events που θα είναι διαθέσιμα μέσω online streaming, προβλέποντας την διοργάνωση μικρότερου εύρους events -κορονοϊού επιτρέποντος- το καλοκαίρι.

Σε ότι αφορά τα ελληνικά μουσικά δρώμενα, σχεδόν όλα τα φεστιβάλ είχαν αναβάλει τις περσινές διοργανώσεις τους για το καλοκαίρι του 2021. Αυτό σημαίνει πως, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μας περιμένει ένα γεμάτο συναυλιακό καλοκαίρι. Μερικά από τα ονόματα που ίσως να μπορέσουν να μας επισκεφθούν είναι οι Red Hot Chilli Peppers (Ejekt Festival, Markopoulo Park) στις 26 Iουνίου 2021, οι Deep Purple με τους Opeth (Rockwave Festival, Terra Vibe) στις 05 Ιουνίου και οι Judas Priest στις 16 Ιουλίου του 2021 (Release Festival, γήπεδο Τae Kwon Do στο Φάληρο). Επιπλέον, το φεστιβάλ Athens Rocks (στο Ο.Α.Κ.Α.) μετατρέπεται σε πλήρες διήμερο με τους National με τους Idlesαλλά και την προσθήκη των Balthazar – να κλειδώνουν για τις 13 Ιουνίου 2021, ενώ οιMassive Attack θα παίξουν για το ελληνικό κοινό στις 25 Ιουνίου στο Release Athens Festival.

Διαβάστε επίσης  Η Ζόε Κράβιτς απαντά στα κακόβουλα σχόλια για το «γυμνό» λουκ της στο Met Gala

Αναμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις γιατί πως να το κάνουμε «Show must go on»!

 

 

Πηγή: reader.gr