Κι όμως, στο μέλλον θα μπορείς να φορτίζεις το Apple Watch ή τον βηματοδότη σου με τον εαυτό σου.

 

Ένα μικροσκοπικό γκατζετάκι, ένα τόσα δα wearable, έχει την ικανότητα να μετατρέπει τη θερμοκρασία του σώματός σου σε ηλεκτρική ενέργεια, κάνοντάς το να λειτουργεί σαν μπαταρία η οποία, μάλιστα, τροφοδοτείται από μία νέα μορφή ανανεώσιμης ενέργειας: τον εαυτό σου. Είναι ένα TEG (Thermo-Electric Generator), μία θερμοηλεκτρική γεννήτρια.

Κι ενώ οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ που κρύβονται πίσω από αυτό το μαραφέτι το τέσταραν σε μέγεθος μικρού δαχτυλιδιού, θα μπορούσε θεωρητικά να λάβει το μέγεθος ρολογιού, ή ακόμα και ολόκληρου μανικιού, ανάλογα με το πόση ενέργεια θέλεις να παράγει.

 

Τα χαρακτηριστικά του

Φοράς το gadget και επιβεβαιώνεις ότι έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα σου. Στη συνέχεια, ένα ευέλικτο και εύπλαστο κύκλωμα που βρίσκεται στο εσωτερικό του, μετατρέπει τη θερμοκρασία του σώματός σου σε σε ηλεκτρική ενέργεια.

 

 

Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο έχει ελαστικότητα και αντοχή, ακριβώς όπως το δέρμα σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να το φοράς άνετα, σε κάθε πιθανή και απίθανη περίσταση, χωρίς να σπάει.

Διαβάστε επίσης  8 Χρόνια Me Piazza Birthday Party!

Και ενώ το τμήμα του gadget που ακουμπάει στο δέρμα σου μετατρέπει τη θερμοκρασία σου σε ηλεκτρική ενέργεια, την ίδια στιγμή, η “ψυχρή” εξωτερική του επιφάνεια “ρουφάει” την ηλιακή ενέργεια.

Στο μέλλον, θέλουμε να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να φορτίζουμε τα wearables χωρίς να χρειάζεται να συμπεριλάβουμε μία μπαταρία“, δήλωσε ο Jianliang Xiao, αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ σε μία επίσημη δήλωση.

Κάθε φορά που χρησιμοποιείς μία μπαταρία, την εξαντλείς σιγά σιγά και κάποια στιγμή θα πρέπει να την αντικαταστήσεις. Το καταπληκτικό με αυτή τη θερμοηλεκτρική γεννήτρια είναι ότι μπορείς να τη φοράς και να σου παρέχει συνεχώς ενέργεια“, συμπλήρωσε.

 

Πώς λειτουργεί

Για να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία των 37 βαθμών Κελσίου, το σώμα σου πρέπει συνεχώς να ρυθμίζει μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη θερμοκρασία που κερδίζεις και σε αυτή που χάνεις. Επειδή το σώμα σου δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, χάνεις περίπου το 75% της ενέργειας που παράγεις.

Διαβάστε επίσης  AlmyVita: Η πολυτέλεια που σας αξίζει..τώρα δίπλα σας!

Οι θερμοηλεκτρικές γεννήτριες χρησιμοποιούν τη διαφορά ανάμεσα στη θερμοκρασία του σώματός σου με αυτή του περιβάλλοντα χώρου του, για να τη μετατρέψουν σε ενέργεια.

Για να επιτευχθεί ισορροπία, η ζέστη διασκορπίζεται αυτόματα σε πιο ψυχρές περιοχές και τότε είναι που οι θερμοηλεκτρικές γεννήτριες αναλαμβάνουν να αιχμαλωτίσουν αυτά τα “μόρια ενέργειας”, καθώς περνούν μέσα από ένα εξαιρετικά λεπτό φράγμα.

 

 

Τα wearables που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, μπορούν να παράγουν 1 Βολτ ενέργειας για κάθε τετραγωνικό εκατοστό της επιδερμίδας σου, κάτι το οποίο δεν καταφέρνει να φτάσει την ισχύ των περισσότερων μπαταριών, αντίστοιχου μεγέθους.

Παρόλα αυτά, λόγω της δυνατότητας των συσκευών να συναρμολογούνται μεταξύ τους σαν τουβλάκια Lego, θα μπορούσαν να σχηματίσουν περικάρπια τύπου Fitbit ή ακόμα και ολόκληρα μανίκια.

Οι νέες τους μορφές θα δημιουργούν ακόμα περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, φορτίζοντας συσκευές με υψηλότερες ηλεκτρικές απαιτήσεις.

 

Το μέλλον

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει τις σύγχρονες ανάγκες για μπαταρίες τόσο στα smartwatches και τα υπόλοιπα fitness gadgets όσο και σε συσκευές όπως οι βηματοδότες.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: New Location at Heraklion

Κι εδώ, βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι μπαταρίες αποτελούν μία αρκετά ρυπογόνα τεχνολογία στην οποία χρησιμοποιούνται σπάνια ορυκτά μέταλλα, αλλά και διαβρωτικά υλικά, τη στιγμή που το σώμα σου μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά με “καθαρή”, ανακυκλώσιμη ενέργεια.

Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να περιμένεις 5-10 χρόνια, μέχρι τα συγκεκριμένα wearables να βρουν τον δρόμο τους στα ράφια των καταστημάτων, φυσικών ή e-shops.

Προσπαθούμε να κάνουμε τις συσκευές μας όσο γίνεται πιο φτηνές και αξιόπιστες, ενώ την ίδια στιγμή θέλουμε να έχουν σχεδόν μηδενικό αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον“, δήλωσε ο Xiao. Και μόνο γι’ αυτό, αξίζει η αναμονή.

 

Πηγή: esquire.com.gr