Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα έως τις 3 Μαΐου, οι επιχειρήσεις της εστίασης επιδίδονται πλέον σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προετοιμαστούν για την επαναλειτουργία τους, έπειτα από ένα εξάμηνο.

 

Άλλωστε μέχρι και πριν από δύο μέρες, το άνοιγμα του κλάδου, φαινόταν πιο κοντά στις 10 του μηνός, παρά στη Δευτέρα του Πάσχα, όπως τελικά εισηγήθηκαν οι ειδικοί.

Σε αυτή τη φάση, ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρούν οι επαγγελματίες του κλάδου το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την προμήθεια πρώτων υλών κατά τους πρώτους μήνες επαναλειτουργίας. Λόγω του παρατεταμένου lockdown άλλωστε πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση με 4 στις 10 να μην έχουν ταμειακά διαθέσιμα. Όπως επισημαίνει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, το ζητούμενο για τον κλάδο ήταν η ενίσχυση, η οποία υπολογίζεται στο 7% επί του τζίρου του 2019, να έρθει πριν από το άνοιγμα της εστίασης ώστε να καλυφθεί το κόστος των προμηθειών. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι εφικτό, καθώς ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει ούτε να υποβάλλονται οι αιτήσεις.

Διαβάστε επίσης  Μια "άλλη" Τσικνοπέμπτη στο Kapenekis Fish Market!

 

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης συνολικής αξίας 330 εκατ. ευρώ θα είναι έτοιμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, δύο ημέρες μετά την πρεμιέρα της εστίασης, στις 5 Μαϊου. Η εκκίνησή της ωστόσο εξαρτάται από το πράσινο φως το οποίο αναμένει να λάβει από τις Βρυξέλλες αναφορικά με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι μόλις δοθεί το πράσινο φως, θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Πέρα από το κόστος των προμηθειών, προβληματισμός υπάρχει και για ακόμη ένα ζήτημα που αφορά στην τροφοδοσία των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η ημερομηνία που επιλέχθηκε για την επανεκκίνηση της εστίασης, όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, λόγω του Πάσχα και των αργιών, δημιουργεί δυσκολία στις έγκαιρες παραδόσεις των προμηθειών ώστε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες να λειτουργήσουν κανονικά στις 3 Μαϊου. Ιδιαίτερα δε, όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και δεν λειτούργησαν ούτε με υπηρεσίες delivery θα χρειαστεί να γεμίσουν από την αρχή τα ράφια και τα ψυγεία τους.

Διαβάστε επίσης  Issue 788

 

Οι υγειονομικοί κανόνες και το ωράριο

Ο κλάδος της εστίασης αναμένει παράλληλα να ανακοινωθούν οι υγειονομικοί κανόνες, τα μέτρα καθώς και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Είναι γνωστό ήδη, ότι θα λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι τουλάχιστον το πρώτο διάστημα με συγκεκριμένες αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και πιθανότατα έως 4 άτομα ανά τραπέζι.

Όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας το οποίο αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για τους επαγγελματίες, με δεδομένο ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 το βράδυ από τη Δευτέρα του Πάσχα, τα καταστήματα εστίασης θα κληθούν να κλείσουν το αργότερο στις 10.30. Ο συγκεκριμένος περιορισμός, όπως επισημαίνει ο κ. Καββαθάς κρατά σχεδόν… κλειστά τα εστιατόρια με βάση και την εμπειρία που έχει ο κλάδος από το περασμένο φθινόπωρο που ίσχυε και πάλι αντίστοιχος περιορισμός στο ωράριο. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τα μπαρ που μαζεύουν κόσμο αργά.

Με βάση τα παραπάνω, οι επαγγελματίες αφενός δηλώνουν ικανοποιημένοι για το πολυπόθητο άνοιγμα που πλέον ανακοινώθηκε και επίσημα, αφετέρου εκφράζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το πώς θα γίνει αυτό. Άλλωστε όπως τόνιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι εκπρόσωποι του κλάδου και η επόμενη μέρα μετά την επαναλειτουργία θα είναι δύσκολη και η στήριξη της εστίασης θα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης  The Cartel side of street food goes at Street Food Festival Chania!

 

Πηγή: insider.gr