Η δίαιτα 5 παραγόντων γνωστή ως the 5-factor diet υπάρχει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αδυνατίσματος του Χόλιγουντ.

 

Δημιουργήθηκε από τον διάσημο διατροφολόγο των celebrities Harley Pasternak, πελάτες του οποίου έχουν υπάρχει οι Αριάνα Γκράντε, Κάνιε Γουέστ, Κιμ Καρντάσιαν, Ριάνα, Ορλάντο Μπλουμ, Μάντι Μουρ, Τζένιφερ Χάντσον, Lady Gaga και Τζίμι Φάλον και περιλαμβάνει συστηματική αερόβια άσκηση 25 λεπτών και συγκεκριμένη μερίδα φαγητού. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι ο αριθμός 5.

Πιο συγκεκριμένα, η δίαιτα πρέπει ακολουθείται για 5 εβδομάδες, να καταναλώνονται 5 γεύματα την ημέρα, το καθένα με 5 στοιχεία – υδατάνθρακες με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη – ΓΔ, 5 ή περισσότερα γραμμάρια φυτικών ινών, άπαχη πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και ένα ρόφημα χωρίς ζάχαρη και κάθε γεύμα να χρειάζεται μόνο 5 λεπτά προετοιμασίας. Παρόλο που μπορεί να μην αποτελεί το πιο μοντέρνο διατροφικό μοντέλο, το πρόγραμμα του Pasternak εξακολουθεί να δημοφιλές επειδή είναι απλό αλλά και αποτελεσματικό. Μάλιστα επιτρέπει μία «ελεύθερη μέρα» την εβδομάδα, κατά την οποία μπορεί κανείς να καταναλώσει ό,τι θέλει.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Ακόμα ένας δυνατός χειμώνας φτάνει στο τέλος του! (25/4 - 28/4)

Και σε αντίθεση με ορισμένα άλλα προγράμματα διατροφής, η δίαιτα 5 παραγόντων εστιάζει περισσότερο στην υγιεινή διατροφή παρά στον περιορισμό των θερμίδων.

 

Τα θετικά της δίαιτας

 

 

Αυτή η δίαιτα βοηθά με τους ακόλουθους τρόπους:

 

  • Επιταχύνει τον μεταβολισμό.
  • Ενισχύει την απώλεια βάρους.
  • Βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και κατευνάζει την επιθυμία για junk food.
  • Η συστηματική προπόνηση, πέρα από την αλλαγή στο σώμα, ενισχύει και την ψυχική υγεία.

 

 

Ποιες τροφές επιτρέπονται

 

• Απαχη πρωτεΐνη όπως ψάρι, ασπράδια αυγού, κοτόπουλο χωρίς πέτσα κ.λπ.
• Σύνθετοι υδατάνθρακες όπως όσπρια, φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως.
• Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
• Υγιή λίπη όπως ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα ψάρια, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς
• Ποτά χωρίς ζάχαρη, όπως νερό, τσάι ή σόδα διαίτης.

 

Σε τελική ανάλυση

Η 5-factor diet είναι ένας συνδυασμός διατροφής και άσκησης που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στο να γίνει κάποιος πιο δραστήριος. Δεν υπάρχουν προπαρασκευασμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής. Και περιλαμβάνει απλές συνταγές χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στα υλικά και στον τρόπο παρασκευής. Το να υπάρχει και μια μέρα ελεύθερη για να κάνει κανείς τις παρασπονδίες του είναι επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Ωστόσο απαιτείται οργάνωση, κίνητρο και πειθαρχία. να είστε πολύ οργανωμένοι και να έχετε κίνητρα για να παραμείνετε σε καλό δρόμο.

Διαβάστε επίσης  Όσα πρέπει να ξέρεις για τους υδατάνθρακες από τον Μανώλη Λουπασάκη

Πάντως είναι μια πολύ καλή δίαιτα για όσους εργαζόμενους παίρνουν μαζί τους ταπεράκι ενώ ενδεχομένως δυσκολέψει εκείνους που ταξιδεύουν συχνά για επαγγελματικούς λόγους, έχουν άκαμπτο πρόγραμμα ή προτιμούν να τρώνε έξω, καθώς η προετοιμασία του φαγητού μπορεί να είναι πρόβλημα.

 

Πηγή: iefimerida.gr