Μεγάλη ανάσα για τους αγρότες ελαιοπαραγωγούς αλλά και τους κτηνοτρόφους που δοκιμάζονται από την ακρίβεια και την οικονομική κρίση αποτελούν οι επιδοτήσεις που δίδονται κάθε χρόνο μετά το Σεπτέμβριο.

 

Η φετινή χρονιά για το λάδι προοιωνίζεται να σπάσει τα κοντέρ τόσο από πλευράς τιμής όσο και παραγωγής και μαζί με την επιδότηση θα ανακουφίσει το δοκιμαζόμενο πρωτογενή τομέα του νησιού μας.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Μύρωνας Χιλετζάκης ανακοίνωσε την ημερομηνία καταβολής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης που θα φτάσει στο 70% (50% του συνόλου της επιδότησης) και η οποία προσδιορίζεται για την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.

Μία μέρα μετά στις 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Διεθνούς έκθεσης Agrotica στην Θεσσαλονίκη όπου εκεί αναμένεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς να αναφερθεί στην καταβολή των επιδοτήσεων.

Το υπόλοιπο ποσό και η εξισωτική θα καταβληθεί πριν τις εορτές των Χριστουγέννων ενώ δεν θα πάρουν επιδότηση όσοι δικαιούνται ποσά κάτω από 250 ευρώ. Τον Οκτώβριο δεν θα πάρουν χρήματα και όσοι πρέπει να λάβουν επιδότηση έως 800 ευρώ αφού τα χρήματα θα πιστωθούν όλα μαζί το Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης  White Party 2024: Η πόλη ντύνεται στα λευκά για ένα μεγάλο party!

 

4 ευρώ το κιλό και “Χρυσή” χρονιά για το λάδι

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη φέτος η παραγωγή στην Κρήτη θα φτάσει περίπου στους 100.000 τόνους με ποιοτικό προϊόν και σε συνδυασμό με την τιμή η οποία φαίνεται να κλειδώνει στα 4 ευρώ θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας χρυσής” χρονιάς για το Κρητικό ελαιόλαδο.

Βέβαια σε αυτό θα παίξει ρόλο και η φετινή μειωμένη παραγωγή των άλλων μεγαλοελαιοπαραγών χωρών Ισπανίας και Ιταλίας που έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η φετινή υπερβεντέμα στο νησί μας επισκιάζεται από τον δάκο ωστόσο η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμησή του θα περιορίσει τη ζημιά.

Παράλληλα όπως είπε ο κ.Χιλετζάκης από Παρασκευή μέχρι την Τρίτη θα πιστωθούν και οι ενισχύσεις μέσω του προγράμματος για την Ουκρανία σε βιοκαλλιεργητές αμπελιών ,που θα λάβουν 65 ευρώ το στρέμμα.

 

Πηγή: ekriti.gr