H αναζωογόνηση είναι το πρώτο όφελος

 

 

Η σκέψη ότι αφήνεις το παγωμένο νερό να τρέχει πάνω στο σώμα σου, δεν είναι και τόσο ελκυστική. Τα οφέλη του κρύου ντους ωστόσο, μπορούν να σε πείσουν να το δοκιμάσεις γιατί είναι πολλαπλά.

Το ντους μετά από μια φορτική μέρα, μοιάζει με τελετουργία. Αποφορτίζει, διώχνει μακριά το άγχος και ενισχύει το self care όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο, κι όχι ως μια ακόμη διαδικασία που πρέπει να γίνει. Πολλοί βάζουν χαλαρωτική μουσική και ανάβουν κεριά για να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Το κλειδί ωστόσο κρύβεται στη θερμοκρασία του νερού και το κρύο για λίγα δευτερόλεπτα, είναι ό,τι πρέπει μετά από μια έντονη μέρα.

Για αρχή να σου πούμε, ότι σύμφωνα με ολλανδική μελέτη, οι συμμετέχοντες που απολάμβαναν ένα κρύο ντους 30, 60 ή 90 δευτερολέπτων για έναν μήνα, κατέγραψαν 29% λιγότερα περιστατικά απουσίας από τη δουλειά λόγω ασθένειας και είχαν ισχυρό ανοσοποιητικό, ανεξαρτήτως διάρκειας του ντους.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival News: Coca Cola supports Street Food Festival Crete

 

 

Το κρύο ντους για 30” κάθε μέρα, εκτοξεύει την ενέργειά σου και τη διάθεσή σου. Παράλληλα, οι εναλλαγές της θερμοκρασίας «ταρακουνούν» τον οργανισμό κι έτσι νιώθει αυτομάτως να «ζωντανεύει» ακόμη και μετά από μια εντελώς κουραστική μέρα. Αν έχεις δοκιμάσει ποτέ να πας από σάουνα σε κρύα πισίνα, θα καταλάβεις για τι ακριβώς μιλάμε.

Γενικά, η έκθεσή μας στο κρύο νερό έχει την τάση να αυξάνει την ενδορφίνη και τη διάθεσή μας

Μετά από ένα κρύο ντους, νιώθεις ότι τα επίπεδα της συγκέντρωσής σου έχουν αυξηθεί. Με λίγα λόγια, είναι σαν να έχεις μόλις ξυπνήσει το πρωί και είσαι έτοιμος να αδράξεις τη μέρα. Η ροή του αίματος αυξάνεται μαζί με τη ζωντάνια που επιστρέφει στον οργανισμό σου. Ένα κρύο ντους βοηθά επίσης το σύνολο των λειτουργιών εγκεφάλου και σώματος.

Διαβάστε επίσης  Alcatrash live - Closing Season party @ Bras de frères (28/4)

Όταν το σώμα εκτίθεται στο κρύο νερό, ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα αυξάνοντας τα επίπεδα βήτα-ενδορφίνης και νοραδρεναλίνης στο αίμα, συνδυαστικά με μια συντριπτικά μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικών παλμών από περιφερικές νευρικές απολήξεις στον εγκέφαλο, οι οποίες σταδιακά μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Μετά το ντους, σκούπισε το δέρμα σου με μια μαλακή πετσέτα και εφάρμοσε μια ενυδατική κρέμα της επιλογής σας. Έτσι η ποιότητα του δέρματός σου θα είναι σε άριστα επίπεδα, όπως και η ψυχολογία σου.

 

 

Πηγή: jenny.gr