Στο Κλιβελαντ του Οχάιο στα πλαίσια του 48ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Κρητών Αμερικής, του Κρητικού Συλλόγου του Κλίβελαντ “Γεώργιος Βαρουχάκης” βρέθηκαν μέλη του παραδοσιακού συλλόγου “Βιγλάτορες”.

 

 

Στο συνέδριο αυτό οι “Βιγλάτορες” ταξίδεψαν με αποστολή δέκα χορευτών για δέκα ημέρες.

Οι “Βιγλάτορες” είχαν άψογη φιλοξενία από τον σύλλογο του Κλίβελαντ, με πρόεδρο τον Γιάννη Ηλιάκη.

Το συνέδριο διήρκεσε έξι ημέρες εκ των οποίων στις πέντε οι “Βιγλάτορες” χόρεψαν, παραδίδοντας μαθήματα κρητικού πολιτισμού, ενώ έκαναν και σεμινάρια χορού με μεγάλη συμμετοχή χορευτών.

 

 

Την Κυριακή 2 Ιουλίου οι “Βιγλάτορες” βρέθηκαν για εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου και παρέδωσαν την εικόνα του Τιμίου Σταυρού, προστάτη του συλλόγου.

 

 

Επίσης, μας δόθηκε ευκαιρία σε μια ημέρα αφιερωμένη στην γυναίκα και κάναμε παρουσίαση της Γυναικείας Κρητικής μας φορεσιάς από την Ανατολική Κρήτη την κεντρική και την Δυτική. Τιμήσαμε τον κρητικό Εμμανουήλ Κουμπαράκη, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Σικάγο, ο οποίος ήταν παρών όλες τις ημέρες στο συνέδριο, τις προσπάθειες των ομογενών μας με χορούς, τραγούδια ριζίτικα, παραδοσιακά προϊόντα βότανα και τσικουδιά. Επίσης, στο συνέδριο αυτό έγιναν οι εκλογές της Παγκρητικής. όπου για πρώτη φορά στην ιστορία εκλέχθηκε γυναίκα πρόεδρος με καταγωγή από τον νόμο Χανίων και συγκεκριμένα από τις Βρύσες Αποκορώνου, η κα Νταϊάνα Κουναλάκη. Και τέλος είναι άξιο να αναφέρουμε ότι την Τρίτη 4 Ιουλίου, ημέρα της εθνικής εορτής για τους Αμερικάνους, πραγματοποιήσαμε με τους χορευτικούς συλλόγους του συνεδρίου την παραδοσιακή “Στράτα” ,έγινε αναβίωση του εθίμου του κλήδονα, χορέψαμε όλοι μαζί, παρουσιάσαμε χορούς απο την Κρήτη και κάναμε ζωντανή σύνδεση με την “Στράτα” που πραγματοποιούταν εκείνη την ώρα στα Χανιά, με συμμετέχοντες κρητικούς ομογενείς μας από το Σίδνεϊ, όπου ανταλλάξαμε ευχές και μαντινάδες”, επισημαίνει ο υπεύθυνος των “Βιγλατόρων”, Ιωσήφ Βιγλάκης.

Διαβάστε επίσης  Πασχαλινά Ντου...στον Φούρνο Ντουρουντούς!

 

Από της Κρήτης το μπαξέ
θα σας εδώσω μπολι
Να κάμετε στην ξενιτιά
Ολανθιστο περβολι
Χιλιάδες χαιρετισματα
Όσοι κι αν μας γροικατε
Κλεβελαντ και Σίδνεϊ
την Κρήτη μην ξεχνατε
Να ταν η θάλασσα γυαλί απάνω να γλιστρισω
Να ρθω κοντά σας στη στιγμή να σας εσυναντησω)

 

 

Ήταν η δεύτερη φορά που πήραμε μέρος σε κρητικό συνέδριο της Αμερικής και η εμπειρία ήταν ακόμα μια φορά μοναδική! Εμείς οι ΒΙΓΛΑΤΟΡΕΣ ευχαριστούμε πολύ τον κρητικό σύλλογο του Κλίβελαντ, τον πρόεδρο και όλα τα μέλη του για την κρητική φιλοξενία που μας προσέφεραν”, προσθέτει ο κ. Βιγλάκης.

 

Ο κρητικος στην ξενιτιά φτιαχνει μιαν αλλη κρητη , γιατι πολύ την αγαπά και νιώθει πως του λείπει…”
Ποτέ σου να μη λεισμονείς τσι τόπους που σ’ ορίζαν
δεν έχει αξία το δεντρό αμά δεν έχει ρίζα.
Ο Κρητικός στην ξενητιά όταν για Κρήτη λέει
τα μάτια του βουρκώνουνε και η καρδιά του κλαίει
Όσοι τα περπατήσανε της ξενιτιάς τα ζαλα
μικρά τα κάναν στο φευγιό, στον γαερμό μεγάλα.

 

Διαβάστε επίσης  Issue 791

 

Πηγή: parakritika.gr