Η Ελβετία είναι η ασφαλέστερη χώρα αυτή τη στιγμή στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό. Αντιθέτως, το νότιο Σουδάν είναι, σύμφωνα με μια έκθεση 250 σελίδων, το πιο επικίνδυνο μέρος.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο νούμερο 58 της κατάταξης, ακριβώς πίσω από τη Ρουμανία και δύο θέσεις πιο πάνω από τη Ρωσία.

Η έκθεση βασίζεται σε 120 ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους και σε περισσότερα από 11.400 σημεία δεδομένων σε κατηγορίες όπως η αποτελεσματικότητα της καραντίνας, ο έλεγχος και ανίχνευση, η ετοιμότητα του συστήματος υγείας και η αντίδραση της κυβέρνησης. Καταρτίστηκε από την Deep Knowledge Group, μια κοινοπραξία εταιρειών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών που ελέγχει η Deep Knowledge Ventures, μια επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2014 στο Χονγκ Κονγκ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η κατάταξη των ασφαλέστερων χωρών άλλαζε σημαντικά καθώς περνούσαν οι μήνες της πανδημίας.

Αρχικά, οι χώρες που αντέδρασαν γρήγορα στην κρίση και επέδειξαν μεγάλη ετοιμότητα για την επείγουσα κατάσταση κατατάσσονταν στις υψηλότερες θέσεις. Τώρα τις θέσεις αυτές καταλαμβάνουν οι χώρες με ανθεκτικές οικονομίες.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 791: Against all odds

“Η Ελβετία και η Γερμανία βρίσκονται στην πρώτη και στη δεύτερη θέση αντίστοιχα, κυρίως χάρη στην ανθεκτικότητα της οικονομίας τους αλλά και στον προσεκτικό τρόπο με τον οποίο επιχειρούν να χαλαρώσουν το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που πάγωσαν την οικονομία, ένα τρόπο που βασίζεται σε γεγονότα και επιστημονικά δεδομένα, χωρίς να θυσιάζουν τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια“, αναφέρει η μελέτη.

Αυτές είναι οι 100 ασφαλέστερες χώρες, εν μέσω κορονοϊού σύμφωνα με την Deep Knowledge Group:

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η αξιολόγηση κινδύνου ενός οργανισμού και πως το ρίσκο διαφοροποιείται ανάμεσα σε περιοχές της ίδιας χώρας. Η Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, ήταν το επίκεντρο του κορονοϊού πριν από έναν μήνα, ενώ συγκριτικά η Μοντάνα ήταν και παραμένει πολύ πιο ασφαλής.

Οι περιοχές υψηλότερου κινδύνου αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την έκθεση, είναι η υποσαχάρια Αφρική και η Νότια Αμερική καθώς και ορισμένες χώρες στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού.

Διαβάστε επίσης  To Katharo: 14 χρόνια δίπλα σας!

Από: capital.gr