Περίπου 300 εθελοντές θα εμβολιαστούν μέσα στις επόμενες ημέρες, στο πλαισιο κλινικων δοκιμών για την θεραπεία του κορωνοϊού του Πανεπιστημίου Imperial College. Επικεφαλής της έρευνας είναι ο καθηγητής Ρόμπιν Σάτοκ, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του ευελπιστούν το εμβόλιο να είναι έτοιμο για να διατεθεί στην αγορά στις αρχές του 2021.

 

Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξήχθησαν σε πειραματόζωα στέφθηκαν με επιτυχία αποδεικνύοντας πως το εμβόλιο είναι ασφαλές παρέχοντας στον οργανισμό ανοσία. Υπενθυμίζεται ότι κλινικές δοκιμές για τον εμβολιασμό εθελοντών έχουν ήδη ξεκινήσει από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιστημονική κοινότητα έχει βάλει στο μικροσκόπιο την αποτελεσματικότητα 120 εμβολίων.

Μία από τις εθελόντριες στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών του Πανεπιστημίου Imperial, η 39χρονη Κάθι, δηλώνει πως, με την συμμετοχή της, ήθελε να βάλει το δικό της λιθαράκι στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

«Νομίζω ότι όλο αυτό έγινε γιατί δεν ήξερα ακριβώς με ποιον τρόπο θα μπορούσα να βοηθήσω. Συνειδητοποιώντας πως εάν δεν υπάρξει εμβόλιο, δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αποφάσισα να γίνω κι εγώ ένα κομμάτι της προόδου», υποστηρίζει στο BBC.

Διαβάστε επίσης  AlmyVita: Η πολυτέλεια που σας αξίζει..τώρα δίπλα σας!

Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, αναμένεται να ακολουθήσει και μία δεύτερη, τον Οκτώβριο, αυτή τη φορά όμως με την συμμετοχή έξι χιλιάδων εθελοντών. To συγκεκριμένο εμβόλιο συνιστά μία νέα προσέγγιση καθώς σε αντίθεση με πολλά παραδοσιακά εμβόλια που στηρίζονται σε εξασθενημένη ή τροποποιημένη μορφή του ιού, το εμβόλιο του Imperial College χρησιμοποιεί συνθετικούς κλώνους RNA που μιμούνται τον ιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το RNA μαζί με το DNA αποτελούν το γενετικό υλικό των οργανισμών. Μόλις γίνει η έγχυση του φαρμάκου, το RNA δημιουργεί κλώνους του εαυτού του δίνοντας εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν στα κύτταρα αντίγραφα της πρωτεΐνικής ακίδας που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του ιού. Με αυτό τον τρόπο, το ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδεύεται στο να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τη νόσο Covid-19.

Πηγή: protothema.gr