Τα εισιτήρια του Ιουλίου ήταν το ένα τρίτο αυτών του περσινού – Τα εισιτήρια της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου ήταν το ένα πέμπτο αυτών της αντίστοιχης περσινής περιόδου

 

Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη των ταξιδιών στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση τον Ιούλιο, φρέναρε απότομα στις αρχές Αυγούστου, καθώς οι νέοι περιορισμοί ασφαλείας και καραντίνας αλλά και οι προειδοποιήσεις για τα αυξανόμενα κρούσματα φόβισαν τους τουρίστες και τους κράτησαν μακρυά από διασυνοριακές πτήσης.

Τον Ιούλιο, οι αριθμοί εισιτηρίων για διασυνοριακά αεροπορικά ταξίδια εντός της Ευρώπης αντιπροσώπευαν το 28% των εισιτηρίων που εκδόθηκαν τον ίδιο μήνα πέρσι (κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο της κίνησης), καθώς οι Ευρωπαίοι άρχισαν να ταξιδεύουν ξανά μετά από μήνες κλειδώματος.

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου όμως, τα εισιτήρια αντιπροσώπευαν μόλις το 18% της ίδιας περιόδου του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την ομάδα ανάλυσης ταξιδιών ForwardKeys και αναδημοσιεύει το Reuters.

Η Βρετανία επανέφερε την υποχρεωτική καραντίνα για αφίξεις από την Ισπανία στις 26 Ιουλίου, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες αφού είπε ότι τα ταξίδια ήταν ασφαλή και μέχρι στιγμής έχει προσθέσει στη λίστα τη Γαλλία, την Κροατία και την Αυστρία – με προειδοποίηση ούτε δύο ημέρες πριν από την εφαρμογή της απαγόρευσης ελεύθερης εισόδου.

Διαβάστε επίσης  Επίδομα 534 ευρώ: Νέα ημερομηνία για την πληρωμή στις αναστολές Μαρτίου

Η αύξηση των επιπέδων μόλυνσης COVID-19 στην Ισπανία ώθησε επίσης την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Γερμανία να προειδοποιήσουν για ταξίδια σε ολόκληρη τη χώρα ή περιοχές εντός αυτής, δημιουργώντας αβεβαιότητα και προκαλώντας πλήγμα τις ελπίδες των αεροπορικών εταιρειών για ισχυρή ανάκαμψη.

Οι νότιες επαρχίες της Ιταλίας απαγόρευσαν τις αφίξεις από την Ελλάδα χωρίς καραντίνα, ενώ προστέθηκε και στην Φινλανδική λίστα με τις χώρες υψηλού ρίσκου.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης με αριθμό επιβατών, η Ryanair (RYA.I), δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήδη βλέπει τον αντίκτυπο των νέων περιορισμών στις κρατήσεις και ότι θα μειώσει τα σχέδια χωρητικότητας πτήσης για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Τα εισιτήρια που εκδόθηκαν για αεροπορικά ταξίδια εντός της Ευρώπης στο τέταρτο τρίμηνο Ευρώπης μειώθηκαν κατά 70% σε σχέση με πέρυσι, δήλωσε ο Ολιβιέ Ποντί, αντιπρόεδρος της ForwardKeys.

Η ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση σημαίνει επίσης ότι οι άνθρωποι καθυστερούν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους: ψάχνουν για πτήσεις και κάνουν κράτηση πολύ πιο κοντά στην προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησής τους από ό, τι πέρυσι, είπε.

Διαβάστε επίσης  Lockdown: Προτεραιότητα τα σχολεία - Μετακινήσεις εκτός νομού για το Πάσχα αν δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση

Ο υπουργός μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σάπς, προειδοποίησε την Πέμπτη στο Twitter: «Ταξιδέψτε μόνο εάν μπορείτε να μπείτε απροσδόκητα σε καραντίνα 14 ημερών εάν απαιτείται».

Με τέτοιες προειδοποιήσεις, οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μια ατελέσφορη μάχη προκειμένου να γεμίσουν τα αεροπλάνα τους πείθοντας τους ανθρώπους να ταξιδεύουν ξανά.

«Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει καταστραφεί από κύματα και κύματα ακυρώσεων, αβεβαιότητες σχετικά με τις επιστροφές χρημάτων, γρήγορες αλλαγές σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από τη μια μέρα στην άλλη και αυτό είναι κάτι που εμποδίζει την ανάκαμψη», δήλωσε ο Ποντί.

 

Πηγή: newmoney.gr