Γιώργος Μπουρμπάκης: Συνεχίζοντας μια κληρονομιά 80 και πλέον χρόνων

 

 

Ποιος είναι ο Γιώργος Μπουρμπάκης

Ξεκίνησε από 14 ετών το ταξίδι του στο χώρο. Ήταν 1 Νοεμβρίου 1987, όταν άφησε το γυμνάσιο, μαθητής του 16” για να ασχοληθεί με τη τέχνη που τόσο λάτρεψε. Όπως έδειξε και η πορεία του, δεν το μετάνιωσε ποτέ.

Έφυγε από τα χέρια του παππού και του πατέρα του για να εργαστεί σε ξένα χέρια, με στόχο να μάθει τη δουλειά ακόμα καλύτερα. Αν και σε πολύ νεαρή ηλικία, η αρχική του επιθυμία ήταν να φύγει στο εξωτερικό, όμως η μητέρα του δεν του το επέτρεψε.

Η παραμονή του στη γενέτειρα του είχε θετικό αντίκτυπο και στη προσωπική του ζωή, αφού γνώρισε σε πολύ νεαρή ηλικία τη μετέπειτα σύζυγο και γυναίκα της ζωής του, με την οποία δημιούργησαν την οικογένεια τους.

Η γυναίκα του είναι πάντα στο πλευρό του στηρίζοντας τον σε κάθε του βήμα, όπου πορεύονται μαζί όλα αυτά τα χρόνια και στο σπίτι, αλλά και στη δουλειά. Μαζί έχουν καταφέρει να φτιάξουν σπίτι, οικογένεια και δουλειά για την οποία μπορούν να είναι υπερήφανοι.

 

 

 

Συνεχίζοντας μια κληρονομιά 80 και πλέον χρόνων

 

Meet The Art of Meat…θεωρείς ότι ανέκαθεν το κρέας ήταν μια μορφή τέχνης ή εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια;

Πάντα ήταν μία μορφή τέχνης που πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και έχει αλλάξει επίπεδο.

 

Ποιες είναι οι αλλαγές που εντοπίζεις στις καταναλωτικές μας συνήθειες;

Οι αλλαγές είναι τεράστιες. Ο καταναλωτής στις μέρες μας είναι πιο ενημερωμένος, πιο απαιτητικός και οι κρεοπώλες, άνδρες και γυναίκες πιο εξελιγμένοι, με συμμετοχές σε διαγωνισμούς και επιμορφωτικά σεμινάρια.

Διαβάστε επίσης  Alcatrash live - Closing Season party @ Bras de frères (28/4)

 

80 και πλέον χρόνια παρουσίας. Μια βαριά κληρονομιά. Πως τη διαχειρίζεσαι;

Μπορώ με σιγουριά να σου πω ότι αυτή η κληρονομιά ξεπερνάει τα 80 χρόνια παρουσίας. Προπάππους, παππούς, πατέρας, εγώ και τώρα ο μεγάλος μου γιος. Χωρίς να εκτιμάς και να σέβεσαι το παρελθόν δεν έχεις μέλλον.
Δυστυχώς όταν ανέλαβα να ανοίξω το μαγαζί, είχε περάσει μια δεκαετία που είχε χαθεί το όνομα μας από την αγορά, λόγω του ότι δεν είχαμε μαγαζί ως τότε. Ο πατέρας μου είχε συνταξιοδοτηθεί και εγώ δούλευα αλλού. Αποφάσισα να επαναφέρω το όνομα “ΜΠΟΥΡΜΠΟΣ” στην αγορά, όπως και έκανα. Αρχικά ήταν δύσκολο, όμως με αργά και σωστά βήματα το κατάφερα.

 

 


Τώρα είναι στο πλευρό μου και ο μεγάλος μου γιος, αποτελώντας ένας σημαντικό στήριγμα για μένα, αλλά και την επιχείρηση. Ελπίζω μελλοντικά να ασχοληθεί και ο μικρός μου γιος, αν φυσικά το επιθυμεί.


 

Γνωρίζουμε ότι έχετε βραβευθεί πολλές φορές. Ποια είναι για σένα η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διάκριση;

“Το μεγαλύτερο βραβείο είναι η αναγνώριση του κόσμου.” Αυτή η αναγνώριση φέρνει και τα βραβεία που θα κρεμαστούν στους τοίχους!

 

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στη προσθήκη ψημένου κρέατος στο κατάστημα σας;

Η ζεστή γωνιά είναι μια καινούρια πρωτοτυπία. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούμε την ταβέρνα ή το σουβλατζίδικο. Αντιθέτως εμείς στοχεύουμε στο μεσημεριανό φαγητό της οικογένειας που θα θελήσει να φάει ρολό γεμιστό, κοτόπουλο με μπάμιες, χοιρινό στο φούρνο, κουνέλι γεμιστό και πολλά ακόμα πιο εξειδικευμένα πιάτα. Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Pancakes σε άλλη διάσταση!

 

Παρατηρούμε ότι κάνετε πραγματική τέχνη στις δημιουργίες σας. Φαντάζομαι ότι θα σας ρωτούν οι πελάτες αν είναι το ίδιο νόστιμα όσο εντυπωσιακά είναι;

Είναι η τέχνη της ζαχαροπλαστικής κρέατος….να μοιάζει με γλυκό, αλλά να είναι κρέας. Αναμφίβολα είναι εκπληκτικό και εξίσου εντυπωσιακό, όμως αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως η γεύση. Θέλουμε να είναι και γευστικά ώστε ο κόσμος να έρθει και να ξαναπάρει.

 

Μια νέα τάση στη χώρα μας είναι τα κρεατικά αργής ωρίμανσης. Γιατί να επιλέξει ο καταναλωτής να τα γευτεί;

Το Dry Age είναι ίσως ένα από τα καλύτερα σημεία των καιρών μας στην αγορά κρέατος. Αξίζει να γευτείς την ωρίμανση. Είναι η απόλυτη γευστική πανδαισία του κρέατος. Ο ουρανίσκος πλημμυρίζει με απίθανες και μοναδικές γεύσεις που δεν αποδίδονται αλλού. Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά αξίζει να το καταναλώσεις έστω μια φορά. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι θέλει πολύ προσοχή στο ψήσιμο. Το Dry Age είναι το κάτι άλλο.

 

Γνωρίζουμε ότι είστε ανήσυχο πνεύμα. Τι να περιμένουμε μελλοντικά από τα κρεοπωλεία Μπούρμπος;

Ανήσυχο πνεύμα;;; Χαχαχα…το μόνο που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι δε θα πάψω ποτέ να είμαι ένα ανήσυχο, δημιουργικό και με μεγάλη φαντασία πνεύμα. Η αλήθεια είναι ότι “κάθε φορά που κάνω μια καινούρια συνταγή ή κάτι καινούριο στα μαγαζιά μου, νιώθω σαν 10χρονο που αγοράζει πρώτη φορά ποδήλατο.” Η χαρά και η ικανοποίηση μου είναι συναισθήματα που δεν κρύβονται, όταν αυτό συμβαίνει.

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

 

Πόσο σας επηρέασε η κατάσταση με το κορονοιο; Ποιες συνήθειες των καταναλωτών έχουν διαφοροποιηθεί αυτό το 6μηνο;

Ο κορονοιός δημιούργησε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που εύχομαι να ξεπεράσουμε όσο πιο γρήγορα και όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει πληγεί σημαντικά, οφείλω να πω ότι οι δικές μας επιχειρήσεις δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά. Αντιθέτως, ο κόσμος ήρθε ακόμα πιο κοντά μας και η κατανάλωση στην λιανική πώληση αυξήθηκε. Αντιθέτως η χονδρική πώληση έχει πληγεί σημαντικά, γεγονός που δεν επηρέασε ιδιαίτερα τα δικά μας καταστήματα.

 

Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που δίνεις σε ένα νέο πελάτη του καταστήματος σου;

Οι συμβουλές στους πελάτες μας είναι αρκετές, αλλά οι δύο – τρεις πιο δημοφιλείς που μοιράζομαι με τους καταναλωτές είναι να «εμπιστεύεστε τον κρεοπώλη της γειτονιάς σας». Αρκεί αυτός να είναι παραδοσιακός, αλλά και με σύγχρονες αντιλήψεις. Να «τον σεβαστείτε» και αυτός να τιμήσει με το παραπάνω το σεβασμό σας.

Το δεύτερο που τους λέω είναι  «μην φάτε πολύ κρέας…φάτε λίγο και ποιοτικό» …που κάνει καλό. Το πολύ και κακό κρέας δεν κάνει καλό.

Το τρίτο που μοιράζομαι μαζί τους και είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή μου είναι ότι δε θα χαλούσα ποτέ την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρω στο βωμό του κέρδους.