Ποια είναι η μία και μόνη λύση που συστήνουν οι επιστήμονες για τη σωματική και ψυχική υπερκόπωση που βιώνετε στην πανδημία.

 

Ο εγκλεισμός στο σπίτι μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι η ζωή σας έχει πατήσει «pause», και, αυτό σας γεμίζει απογοήτευση και απελπισία. «Αυτό το αίσθημα είναι πιθανό να οδηγήσει την πλειοψηφία των ενεργών ανθρώπων και των ατόμων με καριέρα σε υψηλότερο επίπεδο άγχους από ό,τι μπορεί να έχουν συνηθίσει, χωρίς ωστόσο να έχουν πρόσβαση στους συνηθισμένους μηχανισμούς αντιμετώπισης -όπως το να επισκεφθούν το γυμναστήριο, να δουν τους φίλους και να αγκαλιάσουν τους συγγενείς τους», λέει ο καθηγητής ρευματολογίας Δρ Τζέραλντ Κόκλεϊ, ιδρυτής της κλινικής Κόπωσης Fatigue Clinic στο Λονδίνο. «Το πρόβλημα με το να μην μπορείτε να κάνετε εντελώς τίποτε απέναντι σε τέτοιου είδους συναισθήματα και συμπεριφορές, είναι η πιθανότητα να εισέλθετε εύκολα σε μια φάση διαρκούς και έντονης εξάντλησης, με παρόμοια συμπτώματα που δημιουργεί η επαγγελματική υπερκόπωση-ευερεθιστικότητα, αϋπνία το βράδυ και υπνηλία την ημέρα, πονοκεφάλους, γαστρεντερικά προβλήματα καθώς και μηδενική διάθεση για σεξ», τονίζει ο Δρ Κόκλεϊ.

Διαβάστε επίσης  Summer 2024 Opening Party @ Dielefsis Cocktail & Music bar (26/4)

Σύμφωνα με τον ειδικό, το burnout της καραντίνας είναι εξαιρετικά κοινό σύμπτωμα, με τους περισσότερους ασθενείς να έχουν σημαντική δυσκολία να κοιμηθούν, να χαλαρώσουν ή να αποδώσουν σωστά στις απαιτήσεις της τηλεργασίας. «Υπάρχει όμως και μια σημαντική μειοψηφία ατόμων στην καραντίνα που βιώνει την εξουθένωση τόσο ενοχλητική, σε σημείο που να αποτελεί ασθένεια», αναφέρει ο Δρ Κόκλεϊ, και εξηγεί: «Όταν το burnout γίνει μόνιμη κατάσταση, οι αμυντικοί μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος καταρρέουν, παράλληλα με ένα μεγάλο μέρος των φυσιολογικών λειτουργιών των αδένων και των ορμονών. Όπως ακριβώς θα συνέβαινε σε ένα άτομο που βιώνει υπερκόπωση από κάποια συστηματική και έντονη σωματική δραστηριότητα ή από επαγγελματική εξουθένωση, έτσι και το burnout της καραντίνας, πολλαπλασιάζει τις εκδηλώσεις στρες και άγχους με έμφαση στη δυσκολία της αναπνοή, τις καρδιακές αρρυθμίες, τη σεξουαλική δυσλειτουργία, τους μυοσκελετικούς πόνους, κλπ.», λέει ο ειδικός.

Για την πρόληψη και την ανακούφιση από τα συμπτώματα, ο Δρ Κόκλεϊ συστήνει τη μέθοδο του διαλογισμού. Μελέτη από το τμήμα ψυχολογίας και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, έδειξε ότι αρκούν μόλις δεκαπέντε λεπτά διαλογισμού και σωστά ρυθμισμένης αναπνοής για να ξαναβρείτε τον παλιό, καλό ήρεμο εαυτό σας -αυτόν ακριβώς που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετετο burnout αποτελεσματικά και με ψυχραιμία.

Διαβάστε επίσης  8 Χρόνια Me Piazza Birthday Party!

 

-Βρείτε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού και καθίστε οκλαδόν, διατηρώντας την σπονδυλική στήλη ίσια και τους ώμους χαλαρούς. Εν συνεχεία, ακουμπήστε τα χέρια πάνω στους μηρούς, κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας, ελέγχοντας και «ακούγοντας» την αναπνοή σας, η οποία θα πρέπει να είναι βαθιά και αργή σε σταθερό ρυθμό. Εστιάστε στην αίσθηση της κάθε αναπνοής, να νιώθετε δηλαδή τον αέρα καθώς αυτός μπαίνει από τα ρουθούνια και βγαίνει από το στόμα σας. Βαθμιαία, οι αρνητικές σκέψεις και το άγχος θα υποχωρήσουν, δίνοντας τη θέση τους σε ένα αίσθημα εσωτερικής χαλάρωσης και ηρεμίας.

 

Πηγή: reader.gr