Χώρες του κόσμου φωταγωγούν εμβληματικά κτίρια με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας για να τιμήσουν τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση

 

Πάνω από 50 πόλεις ανά τον κόσμο τίμησαν και συνεχίζουν να τιμούν τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση με τη φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων τους με τα χρώματα της γαλανόλευκης.

Στις πόλεις συγκαταλέγονται μέρη συνδεδεμένα με την Ελληνική επανάσταση, όπως η Οδησσός, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, αλλά και πόλεις που δεν υπήρχαν την εποχή εκείνη όπως το Τελ Αβίβ.

Η επιλογή των κτιρίων επίσης διαφέρει από πόλη σε πόλη.

Στα Ιεροσόλυμα φωταγωγήθηκε η Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, η αρχαιότερη Μονή του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, και στο Τελ Αβίβ φωταγωγήθηκε ένα άλλο σημαδιακό κτίριο, τουλάχιστον για τους λάτρεις της καλαθοσφαίρισης, το Γιάντ Ελιάου αρένα, έδρα της γνωστής Μακάμπι Τελ Αβίβ.

 

 

Στα χρώματα της γαλανόλευκης «ντύθηκε» επίσης και το Μουσείο Σουρσόκ στον Λίβανο.

 

 

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας φωταγωγήθηκε το Al Faisaliyah Center

 

 

Επίσης πολλές πόλεις τίμησαν την Ελλάδα φωτίζοντας τα δημαρχεία τους, με ίσως πιο σημαδιακά εκείνα της Ρώμης, των Βρυξελλών στην Grand Place και του Παρισιού στις όχθες του Σηκουάνα.

Διαβάστε επίσης  Chania City app: Τα Χανιά μας σε ένα application!

 

 

 

Η έδρα του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας στη Μαδρίτη φωτίστηκε με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

 

 

Στο Μόναχο φωταγωγήθηκαν τα Προπύλαια, τα οποία χτίστηκαν σε δωρικό ρυθμό εμπνευσμένα, ελεύθερα, από τα Προπύλαια του Παρθενώνα. Την χρηματοδότηση τους ανέλαβε ο Βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α’, ο οποίος ήταν λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και βεβαίως πατέρας του πρώτου Βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.

 

 

Το Δημαρχείο στο Μάντσεστερ της Αγγλίας

 

 

Το Δουβλίνο και το Μπέλφαστ συμμετείχαν στους εορτασμούς

 

 

 

Και το Ελσίνκι της Φιλανδίας τίμησε την Ελλάδα

 

 

Διαβάστε επίσης  Το Τριώδιο ξεκινάει από το Bras de Frères!

Στη Λιθουανία φωταγωγήθηκε γέφυρα

 

 

Στο Σίδνεϊ φωταγωγήθηκε το παγκοσμίως γνωστό κτίριο της Όπερας. Στην τελετή κατά την φωταγώγηση βρέθηκαν πολλοί Έλληνες και μάλιστα νεαρής ηλικίας οι οποίοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, άκουσαν παραδοσιακά τραγούδια και φωτογράφησαν κατά κόρον το κτίριο που χαρακτηρίζει την Αυστραλία στα χρώματα της Ελλάδας.

 

Δείτε βίντεο:

 

 

Δείτε φωτογραφίες:

 

 

Στο Τορόντο του Καναδά μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο η εμβληματική επιγραφή «ΤΟRONTO» φωτίστηκε στα γαλανόλευκα. Πρόκειται για ανταπόκριση του δημάρχου Τζον Τόρι ο οποίος μαζί με τον δημοτικού σύμβουλο Νίκο Μαντά πλαισίωσαν το γεγονός με μία αντίστοιχη τελετή.

 

 

Η γέφυρα Zakim της Βοστώνης

 

 

 

Το Διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες

 

 

Αρκετά κτίρια στη Νεα Υορκη… φόρεσαν και αυτά τα γαλανόλευκα

 

 

 

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ένα χορταστικό έργο τέχνης!

Η καρδιά της Ελλάδας «χτύπησε» και στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας

 

 

Εντυπωσιακές ήταν και οι εικόνες της Αθήνας την παραμονή της εθνικής επετείου.

 

 

 

 

 

Φωταγωγήθηκαν δημόσια κτήρια στην Κύπρο

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου κατά τα ιστορικά ευρήματα γίνονταν συναντήσεις ανάμεσα στα μέλη της Φιλικής εταιρείας και τους Κυπρίους αγωνιστές του 21, το κτίριο του υπουργείου Παιδείας Κύπρου, η Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, καθώς και το Δημαρχείο Στροβόλου, τον Δήμο απ’ όπου καταγόταν ο Εθνομάρτυρας, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός, ο οποίος ηγήθηκε της Κυπριακής ομάδας των αγωνιστών της Επανάστασης φωταγωγήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 24 Μαρτίου 2021 στα χρώματα της Γαλανόλευκης.

 

 

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, οι πρωτοβουλίες θα διαρκέσουν για αρκετές ημέρες, ενώ μέσα στα επόμενα 24ωρα και άλλα σημεία σε ολόκληρη την Κύπρο αναμένεται να ”ντυθούν” σε λευκό και γαλάζιο χρώμα.

 

 

Πηγή: protothema.gr