Έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για την εμπλοκή Ελλήνων

 

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων προκάλεσαν οι αναρτήσεις της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών» και η καταγγελία του Αριστομένη Συγγελάκη ότι επισκέπτονται το Μάιο τη μαρτυρική Μεγαλόνησο για «να τιμήσουν τη γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών» κάνοντας λόγο για ναζιστική φιέστα στην Κρήτη. Μάλιστα διαφήμιζαν ακόμα και πτώσεις αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε, ωστόσο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προβλήθηκαν, αφίσες και αναφορές «κατέβηκαν» από την ιστοσελίδα με συνοπτικές διαδικασίες.

Πάντως στο καλεντάρι της οργάνωσης η εκδήλωση παρέμενε καταχωρισμένη με αναλυτική αναφορά στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

 

 

Όπως ανέφερε ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και Μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης: «Για λόγους “πολιτικής ορθότητας” (κοινώς: ξεκάρφωμα) οι διοργανωτές – με τα ναζιστικά σύμβολα και τον απροκάλυπτο θαυμασμό προς το Γ’ Ράιχ – συμπληρώνουν ότι, τάχα, θέλουν να τιμήσουν και “τη γενναιότητα των συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίοι, μαζί με Έλληνες στρατιώτες και Κρητικούς, πολέμησαν εναντίον των Γερμανών στη Μάχη της Κρήτης”. Αυτή η υποκριτική και προκλητική συνάμα δήλωση κάνει ακόμη πιο εξοργιστικό το όλο εγχείρημα».

 

Απέσυραν αφίσες και αναφορές μετά τις αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις προκάλεσαν την άμεση απόσυρση της επίμαχης αφίσας. Το παράρτημα στην Πολωνία σε ανακοίνωση ,που μετά την απέσυρε, υποστήριξε δήθεν δεν θα τιμούσαν τους Ναζί, αλλά την πτώση των Γερμανών (!!!) αλεξιπτωτιστών στη Κρήτη ως στρατιωτική αεροπορική επιχείρηση (!!!) μετά το απέσυραν και αυτή την αναφορά.

 

Αναλυτικά ανέφεραν:

 

“I am not, it is not to honour the nazi troops. Its the first airborne operation. We have also done it to allied operations. Nothing honorable to the nazi stuff, only that its airborne history.
If you have further questions on that matter, please contact the main organization. They are planning the trip.”

 

Μάλιστα μετέφεραν τη σχολή από Σλοβενία στην Ουκρανία.

 

 

Τα ερωτήματα

Από την σχεδιαζόμενη και πολυδιαφημισμένη εκδήλωση των ναζιστών προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα:

 

-Πως διαφημίζουν «πτώση αλεξιπτωτιστών» στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μαλεμε αφού μια τέτοια διαδικασία θα προϋπόθετε άδεια από το ελληνικό υπουργείο; (Μετά τις αντιδράσεις η πολυδιαφημισμένη αφίσα κατέβηκε από το site).
– Πως προβάλλουν τη διαμονή σε ξενοδοχείο των Χανίων και οργανώνουν δράσεις στην Κρήτη; Μάλιστα το ξενοδοχείο που επικαλείται η οργάνωση δηλώνει άγνοια για το θέμα και αρνείται την εμπλοκή στην υπόθεση.
-Υπάρχει η εμπλοκή εν ενεργεία Ελλήνων αστυνομικών ή άλλων προσώπων στην οργάνωση ή τις δράσεις. Γνωρίζουν το θέμα οι αρχές;

 

Το θέμα έχει πάρει έντονα κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις προκαλώντας ήδη τις παρεμβάσεις βουλευτών.

 

 

Ερωτηματικά για την εμπλοκή Ελλήνων

Όπως ωστόσο παρά τα όσα θα υπέθετε κανείς, όπως προκύπτει, στην οργάνωση των ναζιστών συμμετέχουν ακραία στοιχεία από όλη την Ευρώπη ενώ σύμφωνα με το left.gr υπάρχει και εμπλοκή και Ελλήνων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μπορεί κανείς να δει το Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Γιώργος Κασαγιάννης, ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή οι κ.κ. Θωμάς Αποστόλου και Παρασκευάς Καζάς. Ο τελευταίος μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ειδικό τύπο των Σωμάτων Ασφαλείας είναι αστυνομικός που υπηρετεί στο Α.Τ. Ραφήνας και διαγωνίζεται με επιτυχία και έπαθλα σε σχετικούς διαγωνισμούς, εν γνώσει των ανωτέρων του.

 

 

Η οργάνωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών ( EPA – European Paratroopers Association) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που όπως αναφέρει “υποστηρίζει αφιλοκερδώς τα βασικά δημοκρατικά βασικά δικαιώματα“. Διευθύνεται από Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου επικεφαλής είναι ένας Πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης  ΕΕ: Συμφωνία των κρατών-μελών για την έκδοση πιστοποιητικών Covid-19

Διαθέτει ειδικό Επιχειρησιακό Απόσπασμα με την επωνυμία : EPA Operational Detachment

Πρόκειται για μια αερομεταφερόμενη μονάδα, εθελοντών εφέδρων αφοσιωμένη στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των φιλικών χωρών προς αυτό σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Το Επιχειρησιακό Απόσπασμα έχει σαν αποστολή να παρέχει ανθρώπινο δυναμικό και πολύπειρη τεχνογνωσία για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τις στρατιωτικές αρχές σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Τα ανώτερα στελέχη του έχουν εκτεταμένη επιχειρησιακή εμπειρία σε θέατρα πολέμου που κυμαίνονται από τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία έως τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, αξιοποιώντας μια εμπειρία ζωής σε συμβατικές και ειδικές επιχειρήσεις πολέμου. Το στρατιωτικό του υπόβαθρο συνδυάζεται άριστα με τις σύγχρονες δεξιότητες και την εμπειρία του, παρέχοντας στο ΝΑΤΟ και στις φιλικές χώρες ένα πολύ καλά εκπαιδευμένο και πειθαρχημένο σώμα ανδρών και γυναικών που είναι αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτηση της κοινότητας όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της ανακούφισης από καταστροφές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όποτε καλείται να βοηθήσει.

Το Επιχειρησιακό Απόσπασμα θεωρείται η ελίτ μονάδα του EPA. Η ένταξη σε αυτό γίνεται σε εθελοντική βάση. Οι συμμετέχοντες πρέπει να υποβληθούν σε διεξοδική ιατρική εξέταση και έρευνα όσν αφορά το ιστορικό τους. Υποχρεούνται να αγοράσουν οι ίδιοι τους στολές και τον προσωπικό εξοπλισμό τους, δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή και η δουλειά τους είναι εντελώς εθελοντική, οπότε πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αυτοχρηματοδοτηθούν. Οι υποψήφιοι πρέπει να περάσουν μια διαδικασία επιλογής. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επιλογής, πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Στην επίσημη ιστοσελίδα τονίζεται ότι :

δεν είμαστε κυβερνητικός οργανισμός και δεν έχουμε πρόσβαση σε κρατικά κονδύλια. Δεν παίρνουμε χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις και όλα τα χρήματά μας προέρχονται από τα μέλη μας και από ιδιωτικές δωρεές

Όπως φαίνεται από τις επίσημες διατυπώσεις τα οφέλη από την ένταξη στην Ένωση είναι :

Η απόκτηση της καλύτερης δυνατής ολοκληρωμένης βασικής και προχωρημένης εκπαίδευσης σε στρατιωτικά αλεξίπτωτα, τακτικές μάχης, σε αμφίβιες επιχειρήσεις και σε πρώτες βοήθειες.Οι συμμετέχοντες αποκτούν, μετά από εντατικά μαθήματα προσόντα στρατιωτικών αλεξιπτωτιστών και να βελτιώνουν τις δεξιότητες και την εμπειρία τους με αλεξίπτωτο.

Η παρακολούθηση κοινών μαθημάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και ασκήσεις αλεξίπτωτου με ελίτ Στρατιωτικές και Αστυνομικές μονάδες ώστε να αποκτήσουν επίσημες στρατιωτικές και αστυνομικές πιστοποιήσεις.Παίρνουν μέρος σε διεθνείς στρατιωτικές τελετές και παρελάσεις, καθώς και σε διεθνείς στρατιωτικές και αστυνομικές συναντήσεις και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Για πααράδειγμα :

Στις 30 Απριλίου, μια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών συμμετείχε στο παραδοσιακό φεστιβάλ Camerone της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων στο Aubagne της Γαλλίας. Κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου, το Foreign Legion γιορτάζει την Ημέρα της Καμερόνης, είναι η πιο σημαντική ημέρα του ημερολογίου Legion

Τιμούν τους βετεράνους των μαχών και τους πεσόντες συντρόφους όλων των πολέμων και όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πνεύμα της αληθινής αεροπορικής αδελφότητας.

Έρχονται σε επαφή με ενεργούς και πρώην αλεξιπτωτιστές του στρατού και της αστυνομίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν τη συντροφικότητα μεταξύ στρατιωτών διαφορετικών εθνών.

και πολλα ΑΚΟΜΑ…

Φέτος το 2021 η Σχολή αλεξιπτωτιστών μεταφέρθηκε από το Partizanske της Σλοβακίας στο Λβιβ της Ουκρανίας. Αρχικά δεν είχε προγραμματισθεί η μεταφορά, αλλά η απόφαση τους επιβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της διεθνούς κρίσης, οπότε τον Φεβρουάριο μετακόμισαν στην Ουκρανία και μετέφεραν εκεί τις επιχειρήσεις και την εκπαίδευσή τους.

Διαβάστε επίσης  Εμβολιασμοί: Ανοίγει μέσα στην εβδομάδα η πλατφόρμα για 30άρηδες, 40άρηδες - Η διαδικασία

Γίνεται συγκεκριμένη μνεία για την εκδήλωση που έχουν προγραμματίσει στην Κρήτη ως εξής:

Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτή η χρονιά σηματοδοτεί μια σημαντική επέτειο στην ιστορία του Στρατιωτικού Αλεξίπτωτου, την 80η επέτειο της γερμανικής αεροπορικής επίθεσης με την ονομασία Επιχείρηση Mercury (Ερμής), η οποία έλαβε χώρα στις 20 Μαΐου 1941 κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιχείρηση ήταν η πρώτη στρατιωτική αερομεταφερόμενη επιχείρηση που επιτεύχθηκε με επιτυχία στην ιστορία, και εμείς στους Ευρωπαίους Αλεξιπτωτιστές θέλουμε να τιμήσουμε τη γενναιότητα του Γερμανού Αλεξιπτωτιστή (German Fallschirmjäger) διοργανώνοντας το KRETA MEMORIAL, μια εκδήλωση πλήρους εβδομάδας στην Κρήτη που θα κορυφωθεί με ένα αναμνηστικό άλμα στο ιστορική ζώνη πτώσης.!

 

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που επισκέπτονται την Ελλάδα:

Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη :SWAT Course 2010 – Thessaloniki, Greece.

Υπάρχει σχετικό video

Είχαν επισκεφθεί τις Θερμοπύλες όπου πραγματοποίησαν 25 χιλιόμετρα πορεία στη μνήμη των Σπαρτιατών με αφορμή την 2500 επέτειο της μάχης των Θερμοπυλών

Δείτε (ΕΔΩ)

Προγραμματίζουν επίσης την επόμενη Πορεία των Σπαρτιατών στις 18.09.2021 – 19.09.2021

Ο σκοπός της πορείας είναι “να τιμήσει τους 300 Σπαρτιάτες που πριν από 2501 χρόνια έπεσαν πολεμώντας μέχρι θανάτου στο στενό πέρασμα των Θερμοπυλών για να διασφαλίσουν την ύπαρξη της δυτικής ανθρωπότητας (!) και ένα μέλλον για τους ευρωπαϊκούς λαούς”.

Έντονη αντίδραση του Π. Πολάκη που θέτει ερωτήματα και υποστηρίζει ότι θα δοθούν και μετάλλια στους συμμετέχοντες. Σε ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:

Απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών: «Από ποιον πήραν άδεια αυτοί οι μεταμφιεσμένοι νεοναζί για να “τιμήσουν» την επίθεση των αλεξιπτωτιστών του Χίτλερ στην Κρήτη το Μάη του 41;

Που βρίσκουν το θράσος τα κατακάθια της ανθρώπινης ιστορίας να προβαίνουν σε τέτοια ανακοίνωση για εκδήλωση και μάλιστα με «πτώση αλεξιπτωτιστών» στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μαλεμε; Καλώ όλες τις αρχές του νησιού από την περιφέρεια, τους δημάρχους, μέχρι τους συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, να καταδικάσουν αυτή την προγραμματιζόμενη “εκδήλωση” και με κάθε τρόπο να μην επιτρέψουν να γίνει. Περιμένω άμεση απάντηση από τους Υπουργούς».

 

 

Σ. Βαρδάκης: «Να λογοδοτήσουν άμεσα όποιοι έδωσαν άδεια για την επαίσχυντη εκδήλωση»

Με αφορμή την πρόσκληση της οργάνωσης Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών για τις προκλητικές εκδηλώσεις «στη μνήμη των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών», ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:

«Στα αιματοβαμμένα χώματα της Κρήτης, του νησιού που γνώρισε τις θηριωδίες των ναζιστών, που θρήνησε εκατοντάδες νεκρούς στις εκτελέσεις αμάχων , που χωριά ολόκληρα ξεθεμελιώθηκαν κι έγιναν στάχτη, αποτελεί αισχρή πρόκληση η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων.

Μόνο αποτροπιασμό και οργή μπορεί να νιώσει ο κρητικός λαός, όταν 80 χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης, του κορυφαίου ηρωικού γεγονότος της ιστορίας του νησιού μας, κάποιοι προσβάλουν τη μνήμη όλων αυτών που με χέρια γυμνά, με αξίνες και σκεπάρνια αντιστάθηκαν στους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, οργανώνοντας φιέστες για να «τιμήσουν τη μνήμη» των δολοφόνων του λαού μας.

Έχει άδεια αυτή η οργάνωση γι’ αυτό το αίσχος; Αν ναι, ποια επίσημη αρχή την εξέδωσε; Οι ευθύνες είναι τεράστιες και θα αναζητηθούν άμεσα προς πάσα κατεύθυνση. Ενόψει και σχετικής κοινοβουλευτικής παρέμβασής μας για το θέμα, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης και όσοι φέρουν ευθύνη γι’ αυτήν, θα λογοδοτήσουν».

 

Χάρης Μαμουλάκης: Βάναυση προσβολή της μνήμης των Ηρώων

Με αφορμή σχεδιαζόμενη, άκρως προκλητική εκδήλωση της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών» που διοργανώνεται στις 17 – 23 Μαΐου στα Χανιά, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

Διαβάστε επίσης  Πάσχα: Πώς θα είναι ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα - Έρχονται 30άρια

«Αυτή η φιέστα της ντροπής που διοργανώνεται από φιλοναζιστές τον ερχόμενο Μάιο στα Χανιά, αποτελεί βάναυση προσβολή της μνήμης των Ηρώων του τόπου μας και της αιματοβαμμένης Ιστορίας της Κρήτης. Αποδεικνύει όμως παράλληλα και το γεγονός ότι κάποιοι εξακολουθούν να προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς.

Η αντίθεσή μας είναι δεδομένη, όπως και του συνόλου της κοινωνίας της Κρήτης και πρόθεσή μας είναι να μην επιτρέψουμε να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια. Θεωρούμε επίσης αναγκαίο, το να αναλάβει η Ελληνική Πολιτεία τις κατάλληλες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να θωρακιστεί η Ιστορική Μνήμη από ανάλογες προσπάθειες. Για να μην θεωρηθούν ποτέ οι θυσίες των προγόνων μας μάταιες.».​

 

Β. Κεγκέρογλου: “Θα ερευνήσετε τις καταγγελίες;”

Με ερώτηση του, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, και Εξωτερικών, ζητά να μην πραγματοποιηθούν «οι εκδηλώσεις» που όχι μόνο αμαυρώνουν την Ελληνική Ιστορία αλλά προσβάλλουν την Εθνική μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών που έπεσαν στα πεδία των μαχών και όλους τους Κρητικούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Κρήτης, ηλεκτρονικών μέσων καθώς και καταγγελιών ιστορικών και συγγραφέων, οι «Ευρωπαίοι Αλεξιπτωτιστές» – «European Paratroopers» ετοιμάζουν εκδηλώσεις «μνήμης» στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά από τις 17 έως και τις 23 Μαΐου 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την επαίσχυντη επιχείρηση Ερμής της ναζιστικής Γερμανίας και συγκεκριμένα από το άλμα των ειδικών δυνάμεων του Τρίτου Ράιχ που παρά την σθεναρή και ηρωική αντίσταση των Κρητών και των συμμαχικών δυνάμεων, κατέκτησαν το νησί της Κρήτης.
Η Ένωση των Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών φαίνεται ότι έχει έδρα την Ιταλία και στο καταστατικό της αναφέρει πως πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.
Επειδή σε πολλά μαρτυρικά χωριά της Κρήτης ακόμη φοράνε μαύρα, τιμώντας αυτούς που έχασαν την ζωή τους από τα αντίποινα των ναζί Γερμανών αλεξιπτωτιστών (Πάνω από 40 χωριά καταστράφηκαν και εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους)
Επειδή η μάχη της Κρήτης συγκαταλέγεται στα κορυφαία ιστορικά γεγονότα λόγω της σθεναρής αντίστασης που πρόβαλλαν οι Κρητικοί εναντίον των αριθμητικά ανώτερων Γερμανών
Επειδή τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όχι μόνο αμαυρώνουν την Ελληνική Ιστορία αλλά προσβάλλουν την Εθνική μνήμη και τους χιλιάδες αγωνιστές που έπεσαν στα πεδία των μαχών και
Επειδή μέχρι σήμερα είναι αδικαίωτος ο αγώνας για την καταβολή των οφειλόμενων επανορθώσεων
Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:
-Προτίθεστε να ερευνήσετε τις παραπάνω καταγγελίες;
-Έχει δοθεί και από ποιόν φορέα άδεια για την παραπάνω εκδήλωση της οργάνωσης «Ευρωπαίοι Αλεξιπτωτιστές» στα Χανιά και αν ναι, θα φροντίσετε για την άμεση ανάκλησή της;
-Έχετε λάβει υπόψη σας το ενδεχόμενο πρόκλησης δίκαιων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας με απρόβλεπτες συνέπειες;».

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Συγγελάκη:

 

 

Πηγή: neakriti.gr