Σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές των καυσίμων θα δουν οι οδηγοί στα πρατήρια.

 

Με τις τιμές των καυσίμων στις πινακίδες των πρατηρίων να ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα, οι καταναλωτές νιώθουν φυσιολογικά μία σύγχυση. Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη – και δύσκολη, ασφαλώς – από την λήξη της κρατικής επιδότησης 15 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

 

Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε αμόλυβδη, diesel και φυσικό αέριο κίνησης τις επόμενες ημέρες

Με τη βοήθεια του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμη Κιουρτζή, επιχειρούμε να αποκρυπτογραφήσουμε την κατάσταση.

«Οι τιμές είναι ευμετάβλητες. Πράγματι υπήρχε μία πλαγιοκαθοδική πορεία για αρκετό χρονικό διάστημα που αποκλιμάκωσε τις τιμές. Βλέπουμε όμως τις τελευταίες ημέρες μία ανοδική πορεία. Χαρακτηριστικά, η τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες στα διυλιστήρια κατά 3+ λεπτά. Αυξάνεται και το πετρέλαιο κίνησης, πέραν του γεγονότος ότι η 30η Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα της επιδότησης των 15 λεπτών ανά λίτρο diesel. Προφανώς αυτό γίνεται για να επιδοτηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός», δήλωσε ο κ. Κιουρτζής.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 790: Ας κρατήσουμε το θετικό!

 

Πότε θα δούμε να αυξάνεται σημαντικά η τιμή του diesel

«Σιγά-σιγά και σύμφωνα με τα αποθέματα κάθε πρατηρίου, από Τρίτη-Τετάρτη θα δούμε την αυξημένη τιμή του πετρελαίου κίνησης. Πέρα δηλαδή από την άνοδο της διυλιστηριακής τιμής θα έχουμε και αύξηση ένεκα φόρου. Τις επόμενες ημέρες θα εμφανιστεί η αύξηση και στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σύμφωνα με αυτά που ισχύουν τώρα στις διεθνείς αγορές. Όταν αναφερόμαστε σε 3 λεπτά ανά λίτρο, μιλάμε για το 70% του περιθωρίου κέρδους των πρατηριούχων», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

 

Γιατί η τιμή του πετρελαίου κίνησης έφθασε αυτήν της αμόλυβδης

Στην Ελλάδα η τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel) ήταν πάντα αρκετά χαμηλότερη από αυτήν της αμόλυβδης βενζίνης, λόγω της σημαντικής διαφοράς στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Στο diesel διαμορφώνεται σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα και στην αμόλυβδη σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

Με την αφαίρεση πλέον της έκπτωσης των 15 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο, το diesel θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει την τιμή της αμόλυβδης. Πώς γίνεται αυτό; Ο κ. Κιουρτζής εξηγεί: «Εδώ και αρκετό καιρό, τα διυλισμένα προϊόντα, δηλαδή η αμόλυβδη και το diesel, κινούνται με διαφορετική χρηματιστηριακή αξία διεθνώς. Είναι κάτι που δεν έχει σχέση με το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο κίνησης να έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο από την αμόλυβδη βενζίνη. Έτσι, παρότι υπάρχει σημαντική διαφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, βλέπουμε το ένα προϊόν να έχει φθάσει το άλλο».

Διαβάστε επίσης  Alcatrash live - Closing Season party @ Bras de frères (28/4)

 

Πώς θα κυλήσουν οι χειμερινοί μήνες

Ο κ. Κιουρτζής θεωρεί ότι κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. «Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα. Το καλοκαίρι υπήρχε μελέτη που προέβλεπε ότι η βενζίνη θα φθάσει στα 2,7-3 ευρώ ανά λίτρο. Κάτι που δεν συνέβη και μάλιστα συγκυριακά από τότε οι διεθνείς τιμές άρχισαν να αποκλιμακώνονται. Εφόσον δεν υπάρχει έλλειψη στα καύσιμα, δεν υπάρχουν και λόγοι να αυξηθούν οι τιμές των υγρών καυσίμων τόσο πολύ. Στους πρατηριούχους μπήκε πλαφόν στα κέρδη, οπότε είναι επόμενο να διαμαρτυρηθούμε γιατί στα άλλα στάδια δεν μπαίνει πλαφόν».

Σημαντική πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου κίνησης από τις 4 Οκτωβρίου

Μείωση 45 λεπτών ανά κιλό θα ισχύσει από την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στα πρατήρια Fisikon, με απόφαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έτσι, η τιμή θα υποχωρήσει από 1,75€ στο 1,30 € ανά κιλό.

«Η ΔΕΠΑ Εμπορίας λαμβάνοντας υπόψη τη διαφαινόμενη πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο αναφοράς (TTF) για τον μήνα Οκτώβριο, θα μετακυλήσει την μείωση αυτή στο σύνολό της προς όφελος των καταναλωτών. Στη μειωμένη τιμή θα συμπεριληφθεί η επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (όπως έγινε και τον μήνα Σεπτέμβριο), ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να επιδοτεί την τιμή του φυσικού αερίου με 1,45€ ανά κιλό. Η τιμή πώλησης στα ιδιόκτητα πρατήρια Fisikon (Άνω Λιόσια και Ανθούσα) θα διαμορφωθεί στο 1,30 € ανά κιλό, και βάσει αυτής θα τιμολογεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας τα υπόλοιπα πρατήρια. Υπενθυμίζεται ότι στα λοιπά πρατήρια που χρησιμοποιούν το brand FISIKON η τιμή πώλησης διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο του Ανταγωνισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης  Summer 2024 Opening Party @ Dielefsis Cocktail & Music bar (26/4)

 

Πηγή: gazzetta.gr/plus