Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός και μαζί του ολόκληρη η ελληνική οικονομία

 

Η σημερινή επανεκκίνηση του τουρισμού είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα που αναλαμβάνει η χώρα φέτος αλλά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον περίπου ένα χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία. Αξιοποιώντας την προίκα από την υγειονομική διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού καλείται να φέρει αντίστοιχα αποτελέσματα στο μέτωπο του τουρισμού.

Είναι μια εξίσωση για εξαιρετικά δυνατούς λύτες, καθώς από τη μία θέλει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες, από την άλλη όμως θέλει να παραμείνει ασφαλής, τόσο για τους τουρίστες, όσο και για τους Έλληνες.

«Ανοίξαμε και είστε καλοδεχούμενοι» δήλωσε χαρακτηριστικά το βράδυ του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πήρε τις σωστές αποφάσεις και πως στόχος τώρα είναι να διεκδικήσει, κατά το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο της συρρικνωμένης πίτας, για τη φετινή ιδιότυπη τουριστική σεζόν.

Με φόντο το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο εξωτερικό ακροατήριο, καλώντας τους να επισκεφθούν την ασφαλή Ελλάδα, η οποία από σήμερα, με μικρά και προσεκτικά βήματα επανεκκινεί το τουριστικό της προϊόν.

Διαβάστε επίσης  Τα Σαββατοκύριακα στον Αμπαδιώτη είναι live!

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως «ο καιρός λειτουργεί υπέρ μας», επιδιώκοντας να πείσει τους ξένους ανταποκριτές να μεταφέρουν το μήνυμά του: «Σήμερα το μήνυμά μου είναι απλό, ελάτε στην Ελλάδα, πείτε στους φίλους σας, στους αναγνώστες σας, στους ακροατές σας, στους τηλεθεατές σας ότι έχουμε ανοίξει κι ότι είναι καλοδεχούμενοι».

Την ίδια στιγμή, μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργείου Τουρισμού υπό τον Χάρη Θεοχάρη φιλοδοξούν να ενισχύσουν τόσο τον εισαγόμενο όσο και τον εγχώριο τουρισμό. Ειδικά για την τελευταία κατηγορία, το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» προβλέπει τη διάθεση 30 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του τοπικού τουρισμού. Με αυτά θα υπάρχει επιδότηση έως 120 ευρώ ανά άτομο για διακοπές εντός Ελλάδος ενώ συνολικά θα δοθούν πάνω από εννέα εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Είναι ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού με στόχο την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών ακόμα και στους όχι τόσο δημοφιλείς προορισμούς.

Φόβοι για χαμένη χρονιά

Εντούτοις, το σημερινό άνοιγμα του τουρισμού φέρνει μαζί του μεγάλους φόβους για μια χαμένη χρονιά. Με δεδομένο ότι ουσιαστικά τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν τον Ιούλιο, ενώ κομβικές αγορές όπως αυτή της Βρετανίας είναι ακόμη στον «αέρα», πολλοί ξενοδόχοι εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, όσοι τελικά ανοίξουν φιλοδοξούν να καλύψουν έστω και λίγη από τη ζημιά, προσδοκώντας ανάκαμψη από το 2021. Και βέβαια, ο μεγαλύτερος φόβος όλων δεν είναι άλλος από την εκτίναξη των κρουσμάτων του κορονοϊού και την αναγκαστική επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων. Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα την όλη προσπάθεια αλλά και την καλή εικόνα της χώρας.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Κάτι που αναγνωρίζει και η ίδια η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το άνοιγμα του τουρισμού ένα «υπολογισμένο ρίσκο».

«Έχουμε τη δυνατότητα, αν υπάρχει τοπικό ξέσπασμα, να το αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι στόχος δεν είναι να γίνει η Ελλάδα νούμερο 1 προορισμός στην Ευρώπη, αλλά ένας ασφαλής προορισμός, ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έρθουν.

Επιμήκυνση σεζόν και το βλέμμα στο 2021

Πλέον, με δεδομένο ότι ουσιαστικά χάθηκαν ο Μάρτιος, ο Απρίλιος, ο Μάιος και σχεδόν όλος ο Ιούνιος, ζητούμενο για φέτος είναι η επιμήκυνση της σεζόν, ιδανικά μέχρι τον Οκτώβριο ή και το Νοέμβριο. Είτε στις πόλεις, είτε σε νησιά, όσο περισσότερο κρατήσει η φετινή σεζόν, τόσο μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους θα καλυφθεί.

«Θέλουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν μας και ο τρόπος να το κάνουμε είναι να πείσουμε τον κόσμο ότι έχει πολλούς καλούς λόγους να έρθει στην Ελλάδα, όχι μόνον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορεί κανείς να απολαύσει αυτό το υπέροχο ηλιοβασίλεμα όχι μόνον κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει πέραν του ήλιου και της θάλασσας. Έχει υπέροχα βουνά, μία πανέμορφη ηπειρωτική χώρα και μία απίστευτα πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που πιστεύω ότι δεν έχουμε δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε πλήρως», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 788: You Never Know..

Και βέβαια, το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι άλλο από την πορεία του τουρισμού το 2021, ώστε η αγορά να «γυρίσει» και να μαζέψει τις απώλειες. Εάν μάλιστα μέχρι τότε υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία, μπορεί να αποτελέσει χρονιά «έκρηξης» για τον ελληνικό τουρισμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: insider.gr