Σήμερα Δευτέρα οι αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε παράτασης μιας εβδομάδας.

 

Νέα… κυβερνητική σεζόν με το πρώτο υπουργικό.

Με πολλούς εργαζόμενους να επιστρέφουν σήμερα από τις άδειές τους, είτε στα γραφεία τους είτε στην εργασία τους μέσω τηλεργασίας για ορισμένες μέρες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων που θα ανακοινωθούν αύριο.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης μοιάζει ισχυρή η σκέψη για μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της σχολικής χρονιάς στις 14 αντί για τις 7 Σεπτεμβρίου, με δεδομένη και την κυβερνητική αρχή ότι θα πρέπει όσοι επιστρέφουν από διακοπές να μένουν για μια περίπου εβδομάδα σε καθεστώς περιορισμού των κοινωνικών τους επαφών, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της διάδοσης του ιού στην κοινότητα.

Με δεδομένο, δε, ότι αρκετοί μόλις επέστρεψαν ή περίμεναν και τις ανακοινώσεις για να επιστρέψουν, στην κυβέρνηση προτιμούν να υπάρξει λίγος χρόνος ακόμα, ώστε το σύστημα να είναι σε καθεστώς μεγαλύτερης ετοιμότητας και να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν, δυσάρεστες εκπλήξεις με το πρώτο κουδούνι.

Διαβάστε επίσης  "Ανάσταση στο Στενό" Street Party @ Just Veronesi + Block 38 Spirits & Bites (04/5)

Για το θέμα θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Και μπορεί επιφανείς καθηγητές και μέλη της επιτροπής, όπως ο Νίκος Σύψας ή ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, να έχουν ταχθεί υπέρ της έναρξης των σχολείων στις 7 του μήνα, φαίνεται πως θα επικρατήσει η σκέψη της «ασφάλειας», συνδυαστικά με όλα τα άλλα υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση υπάρχει μερική ικανοποίηση από το γεγονός ότι οι αριθμοί δείχνουν μια συγκράτηση του νέου επιδημικού κύματος. Με βάση τα διαθέσιμα μοντέλα, αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα και, κατά τόπους μάλιστα, σκληρά, αυτή τη στιγμή τα κρούσματα θα μπορούσαν να έχουν ξεπεράσει τα 400-500, με ότι βεβαίως αυτό συνεπάγεται για το «σημείο αφετηρίας» του χειμώνα, οπότε και οι συνθήκες είναι de facto πιο δύσκολες. Υπό αυτό το πρίσμα, κυβερνητικά στελέχη με καθημερινή ενασχόληση με το ζήτημα εκτιμούν ότι τα ειλημμένα μέτρα δουλεύουν.

Και, βεβαίως, όπου προκύπτει επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι σαφές ότι είτε τα μέτρα τύπου Πόρου είτε τα πιο…light είναι ανά πάσα στιγμή στην κυβερνητική εργαλειοθήκη.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 790: Ας κρατήσουμε το θετικό!

Από εκεί και πέρα, σήμερα το πρωί συνεδριάζει και το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως κάθε τέλος του μήνα. Βεβαίως, η σημερινή συνεδρίαση με πλούσια ατζέντα σηματοδοτεί με έναν ιδιότυπο τρόπο και την εκκίνηση της νέας…κυβερνητικής σεζόν, έστω και αν οι εξελίξεις του Αυγούστου δεν επέτρεψαν ιδιαίτερη χαλάρωση και ξεκούραση.

Είναι, δε, σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα και για τις εξελίξεις με τη γείτονα, όπου η κυβέρνηση περιμένει κάποιου είδους κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την Τουρκία, όσο και για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, ιδίως σε ό,τι αφορά όσους επιστρέφουν στα αστικά κέντρα μετά τις διακοπές τους.

 

Πηγή: reader.gr