Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προβεί, το πιθανότερο σήμερα, σε ανακοινώσεις, προκειμένου να δώσει ορατότητα σε βάθος εβδομάδων για μια σειρά δραστηριοτήτων στους πολίτες, ενόψει και των Χριστουγέννων.

Με τα πρώτα αχνά, αλλά ακόμα αργά, σημάδια βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων να κάνουν την εμφάνιση τους, η κυβέρνηση ετοιμάζεται, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, για ανακοινώσεις με το βλέμμα στα Χριστούγεννα, προκειμένου να δώσει ορατότητα στους πολίτες ενόψει και των επόμενων εβδομάδων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του reader.gr, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η νέα τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σημερινό υπουργκό συμβούλιο που συνεδριάζει για να ολοκληρώσει τον νομοθετικό προγραμματισμό που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Με βάση τα όσα συζητήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου το Σαββατοκύριακο, όπου έγιναν συσκέψεις, δεν θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες μέρες κάποιο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Αντίθετα, ο κ. Πέτσας σήμερα αναμένεται να δώσει ένα σαφές μήνυμα σήμερα ότι πλείστες όσες δραστηριότητες θα παραμείνουν κλειστές ως το 2021, ενώ θα δώσει και περιεχόμενο στην κυβερνητική φράση για διαφορετικά Χριστούγεννα.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και τα Φώτα, καθώς κρίνεται ότι η επανέναρξη της λειτουργίας τους μετά τις 14/12 και δεν έχει ιδιαίτερο νόημα και θα αυξήσει την κινητικότητα υπέρμετρα, σε μια κρίσιμη περίοδο που η όποια χαλάρωση μέτρων πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική. Παράλληλα, δεν θα επιτραπούν και για τις μέρες των γιορτών οι μετακινήσεις εκτός νομού, κάτι που σημαίνει ότι οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους σε άλλες περιοχές είναι εκτός συζήτησης. Μένει να φανεί, ακόμα, αν θα υπάρξει και ανακοίνωση για την εστίαση, για την οποία όλοι ομολογούν ότι η συζήτηση περί επαναλειτουργίας της μέσα στις γιορτές, έστω και με αυστηρούς κανόνες, έχει κλείσει.

Από εκεί και πέρα, μένει τις επόμενες μέρες να φανεί τι θα γίνει με το λιανεμπόριο, αλλά και τα κομμωτήρια κ.ο.κ. Για το όποιο άνοιγμα της αγοράς, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει και τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας. Όπως έχει γράψει το reader.gr από την προηγούμενη εβδομάδα, το καλό σενάριο της πρόβλεψης του κ. Τσιόδρα στις συσκέψεις της άλλης εβδομάδας είναι πως, αν συνεχιστεί ο ρυθμός αποκλιμάκωσης που καταγράφηκε και στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο αριθμός των διασωληνωμένων μπορεί να είναι στο τέλος της εβδομάδας στην περιοχή των 500. Αυτό μένει να φανεί στην πράξη, αλλά οι αριθμοί αυτής της εβδομάδας θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για το τι μπορεί να ανοίξει και σε ποια έκταση, προκειμένου να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Στις συσκέψεις του Σαββατοκύριακου δεν έγινε αναφορά στο λιανεμπόριο, για το οποίο γίνεται προσπάθεια να επαναλειτουργήσει προς τις γιορτές, αρχής γενομένης από τα καταστήματα παιχνιδιών, μαζί με τα κομμωτήρια και τα λοιπά κέντρα αισθητικής.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 791: Against all odds

πηγή: http://reader.gr