Μεγάλες αλλαγές έρχονται για τους περίπου 10.000 Έλληνες φοιτητές που κάθε χρόνο -και κατά μέσο όρο- σπεύδουν για σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για 165.000 Έλληνες που παρακολουθούν βρετανικά μαθήματα από την Ελλάδα.

Το τέλος της μεταβατικής περιόδου για το Brexit στις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα εισαγάγει νέους κανόνες για τους φοιτητές της ΕΕ που θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2020-21.

Η κατάσταση για περίπου 150.000 φοιτητές της ΕΕ, που βρίσκονται και σπουδάζουν στη Βρετανία, παρέμεινε αμετάβλητη κατά τη μεταβατική περίοδο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ μόλις πρόσφατα συμφώνησαν σχετικά με τους όρους της νέας σχέσης τους.

Επί του παρόντος, οι φοιτητές της ΕΕ απολαμβάνουν καθεστώς διδάκτρων γηγενούς φοιτητή, που σημαίνει ότι πληρώνουν το ίδιο ποσό με τους ομολόγους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάλογα με το πού βρίσκεται το Πανεπιστήμιο. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι όσοι έχουν εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 31/12/202, θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια.

Η εκπαιδευτική πολιτική καθορίζεται από αποκεντρωμένες κυβερνήσεις στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπεύθυνη για την Αγγλία. Ως αποτέλεσμα, τα δίδακτρα ποικίλλουν.

Φοιτητές από χώρες της ΕΕ

Στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, οι φοιτητές με καθεστώς γηγενούς, που συμπεριλάμβανε και όσους ανήκουν στην ΕΕ, μπορούν να χρεώνονται έως και 9.250 λίρες (10.250 ευρώ) ετησίως για το πρώτο πτυχίο.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: New Location at Heraklion

Οι προπτυχιακοί φοιτητές της Σκωτίας ή της ΕΕ που σπουδάζουν στη Σκωτία δεν χρεώνονται. Οι φοιτητές της ΕΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων. Η Ιρλανδία έχει ξεχωριστή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει αμοιβαίας συμφωνίας.

Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2021 για τους φοιτητές της ΕΕ
Όλοι οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να υποβάλουν αίτηση για το καθεστώς παραμονής στο πλαίσιο του καθεστώτος διακανονισμού, η οποία παρέχει το δικαίωμα να ζουν και να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν οι νέοι κανόνες μετανάστευσης αρχίσουν να εφαρμόζονται.

Οι φοιτητές που ξεκινούν ένα πτυχίο κάποια στιγμή στο ακαδημαϊκό έτος 2020/21 και φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, το 2021 θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν το καθεστώς των εγχώριων φοιτητών. Οι νέοι φοιτητές που θα έρθουν στη χώρα μετά την ημερομηνία αυτή θα χρειαστούν φοιτητική βίζα που κοστίζει περίπου 350 λίρες εάν σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από έξι μήνες. Θα πρέπει επίσης να πληρώνουν περίπου 500 λίρες ετησίως για να χρησιμοποιήσουν την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS).

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

 

Τι θα συμβεί στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος

Σε όλη τη Βρετανία, οι φοιτητές της ΕΕ που αρχίζουν μαθήματα μετά την 1η Αυγούστου 2021 αναμένεται να υπαχθούν σε καθεστώς «διεθνούς φοιτητή» και να μην μπορούν να πάρουν φοιτητικά δάνεια.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές για τους φοιτητές της ΕΕ να υποβάλουν αίτηση για φοιτητικές βίζες. Αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν οι φοιτητές που έχουν ήδη αποκτήσει καθεστώς εγκατεστημένου φοιτητή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να πληρώσουν τα δίδακτρα για μαθήματα που αρχίζουν το 2021-22.

 

Πόσο θα πρέπει να πληρώσουν οι φοιτητές της ΕΕ

Σύμφωνα με το περιοδικό Times Higher Education (THE), τα προπτυχιακά δίδακτρα για έναν διεθνή φοιτητή το 2020 ήταν μεταξύ 10.000 και 26.000 λιρών ετησίως. Εφόσον οι σπουδές διαρκούν κατά κανόνα τρία χρόνια, αυτό σημαίνει πως οι μη Βρετανοί φοιτητές ενδέχεται να χρειαστούν μέχρι και 59.000 λίρες. Το μέσο χρέος των φοιτητών για το 2020 ήταν 27.000 λίρες, σύμφωνα με το THE, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει την αποπληρωμή δανείων για την κάλυψη του κόστους διαβίωσης. Επομένως, το ποσό μάλλον κυμαίνεται μεταξύ 35.000 και 40.000 λιρών.

 

Τι δεν είναι γνωστό ή δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει αναγκάσει την αναστολή των μαθημάτων στις αίθουσες και έχει επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς, πολλοί φοιτητές στο εξωτερικό σπουδάζουν εξ αποστάσεως εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν δεν επισκεφθούν φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, δεν είναι σαφές εάν μπορούν ακόμα να πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους αναγνωριστεί καθεστώς εγκατεστημένου φοιτητή.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

Μετά τη συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας του από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Ο Τζόνσον επικαλέστηκε ως αιτιολογία το «κόστος» του προγράμματος, το οποίο θα αντικατασταθεί, όπως είπε από ένα «διεθνές» βρετανικό. Επρόκειτο για μια «δύσκολη» απόφαση, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι, αν και ήταν «υπέροχο» να φιλοξενεί η χώρα του τόσους πολλούς Ευρωπαίους φοιτητές, το Erasmus ήταν «υπερβολικά ακριβό» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το Erasmus από το εθνικό πρόγραμμα Alan Turing (από το όνομα του γνωστού Βρετανού μαθηματικού), που θα βοηθά τους Βρετανούς φοιτητές να σπουδάζουν «στα καλύτερα πανεπιστήμια» παντού στον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη.

πηγή: http://reader.gr