Το 2016 ήταν κομβικό έτος για την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος αφού σηματοδότησε τον πλήρη μετασχηματισμό της εταιρείας

 

Η μητρική Philip Morris International (PMI) μετά από χρόνια ερευνών είχε αναπτύξει τέσσερα προϊόντα μειωμένου δυνητικού κινδύνου για τους καπνιστές με κορυφαίο το IQOS, ττη συσκευή που θερμαίνει και δεν καίει τον καπνό. Έψαχνε τότε να βρει σε ποια χώρα θα στήσει γραμμή παραγωγής για τις ράβδους καπνού heets που χρησιμοποιεί το σύστημα θέρμανσης IQOS.

Στο εσωτερικό αυτό «ΕΣΠΑ» του ομίλου PMI η Παπαστράτος κέρδισε με το σπαθί της τη δυνατότητα να είναι είναι η δική της μονάδα στον Ασπρόπυργο ένα από τα πρώτα εργοστάσια heets της PMI στην Ευρώπη. Η Παπαστράτος προικοδοτήθηκε με την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των καπνών υψηλής ποιότητας που διαθέτει η Ελλάδα αλλά και του έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Σημειώνεται πως το 2016 όλες οι καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είτε εμπορικά, είτε παραγωγικά, προσπαθούσαν να επουλώσουν τις πληγές τους, καθώς η οικονομική κρίση είχε περιορίσει το εισόδημα των καταναλωτών και τα παράνομα τσιγάρα είχαν κερδίσει μερίδιο αγοράς 25% έναντι μόλις 2% προ κρίσης.

Διαβάστε επίσης  Χαΐνηδες live @ Bras de frères (14/4)

H επένδυση ολοκληρώθηκε το 2018 προσθέτοντας 400 νέες θέσεις εργασίας με την Παπαστράτος να μετατρέπεται από βιομηχανία συμβατικών τσιγάρων, αποκλειστικά σε βιομηχανία παραγωγής ράβδων καπνού. Όλα τα συμβατικά τσιγάρα της PMI (π.χ Marlboro κ.α.) εισάγονται. Η επένδυση προϋπόθεται και τη δημιουργία δικτύου λιανικής για την πώληση της συσκευής IQOS, για παροχή συμβουλών αλλά και για after sales service. Σήμερα το δίκτυο των IQOS Stores αριθμεί 22 καταστήματα. Σύμφωνα με στελέχη της Παπαστράτος το IQOS έχει κερδίσει μερίδιο αγοράς 18% πανελλαδικά στους καπνιστές νικοτίνης. Ουσιαστικά σχεδόν 1 στους 4 Ελληνες χρησιμοποιεί το IQOS με τους ράβδους heets. To ποσοστό διείσδυσης στην Αθήνα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Φτάνει το 22,3%. Στην Ευρώπη μόνο η Βουδαπέστη και το Βίλνιους ξεπερνούν την Αθήνα, η οποία έχει αφήσει πίσω της όλες της μεγάλες πρωτεύουσες όπως Μαδρίτη, Ρώμη, Λονδίνο κ.α.

 

Από τον Ασπρόπυργο στην Ιαπωνία

Η μονάδα σήμερα λειτουργεί σε 24ωρη βάση με τρεις βάρδιες και το 90% της παραγωγής των heets εξάγεται σε 10 χώρες. Μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιαπωνία. Οι άνθρωποι της Παπαστράτος περηφανεύονται για αυτή την εξέλιξη: «Η Ελλάδα πουλάει στην Ιαπωνία» σημειώνουν με νόημα. Ο μετασχηματισμός της εταιρείας όμως δεν περιορίστηκε μόνο στο προϊόν. Τα τελευταία έξι χρόνια, η εταιρεία προσέλαβε νέους προσοντούχους ανθρώπους για να ολοκληρώσει τη μετάβασή της στη νέα εποχή. Το 50% επί συνόλου περίπου 1.000 εργαζομένων αφορά καινούργιους υπαλλήλους. Πλέον ο τζίρος της Παπαστράτος ξεπερνά τα 420 εκατ ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη τα 110 εκατ ευρώ.

Διαβάστε επίσης  "Ανάσταση στο Στενό" Street Party @ Just Veronesi + Block 38 Spirits & Bites (04/5)

 

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο το IQOS βρίσκεται σε 71 αγορές και 21,2 εκατ καταναλωτές νικοτίνης το προτιμούν. Στόχος της PMI είναι μέχρι το 2025 οι χρήστες του IQOS ή των δικών της εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης να έχουν ανέλθει στα 40 εκατομμύρια. To IQOS είναι ένα από τα τέσσερα καπνικά προϊόντα της Philip Morris το οποίο δεν καίγεται όπως τα συμβατικά τσιγάρα για αυτό και όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές της PMI εκλύει λιγότερες επιβλαβείς ουσίες (πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα κ.α.). Ένα συμβατικό τσιγάρο όταν καίγεται αναπτύσσει θερμοκρασίες άνω των 800 βαθμών κελσίου, ενώ το IQOS θερμαίνει τις ράβδους καπνού που εισάγονται σε αυτό στους 300 βαθμούς κελσίου. Aπό την PMI διευκρινίζουν πως «ο κίνδυνος από το κάπνισμα μηδενίζεται μόνο με τη διακοπή του». Το IQOS υπό αυτή την έννοια δεν είναι «λύση» αλλά ρεαλιστική απάντηση σε ένα υπαρκτό παγκόσμιο πρόβλημα: Στοχεύει στη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, προσφέροντας την ικανοποίηση που αποζητεί ο ενήλικος καπνιστής.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Ακόμα ένας δυνατός χειμώνας φτάνει στο τέλος του! (25/4 - 28/4)

 

Νέα επένδυση 125 εκατ και τρία καινούργια προϊόντα το 2022

Οι διοικήσεις της μητρικής PMI και της Παπαστράτος δεν επαναπαύονται στην επιτυχία του IQOS. Με νέα επένδυση 125 εκατ που ολοκληρώθηκε το Καλοκαίρι στον Ασπρόπυργο η μονάδα θα παράγει και της ειδικά σχεδιασμένες θερμαινόμενες ράβδους καπνού Fiit που θα χρησιμοποιούνται από το νέο σύστημα θερμαινόμενου προϊόντος καπνού lil SOLID. Το lil SOLID διατίθεται στην Ελλάδα μέσα από την εμπορική πλατφόρμα του IQOS. Πρόκειται για ένα προϊόν στη λογική του IQOS αλλά πιο οικονομικό και πιο εύχρηστο. Η νέα επένδυση θα προσθέσει φέτος 80 νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έρθει στην Ελλάδα μέσω της Παπαστράτος το veev, τη ηλεκτρονικό τσιγάρο της PMI και προς το τέλος του έτους ακόμη ένα προϊόν που ενδεχομένως θα αφορά στην αναβαθμισμένη εκδοχή του IQOS.

 

Πηγή: iefimerida.gr