Τι είναι το jump scare, για το οποίο θα μείνει στην ιστορία η σειρά του Mike Flanagan;

 

 

Το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς του Netflix, The Midnight Club ήταν πολύ, πολύ τρομακτικό. Ήταν τόσο τρομακτικό που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ jump scares και γράφτηκε για πάντα στα βιβλία της κινηματογραφικής ιστορίας. Ο Mike Flanagan ξέρει να κάνει καλά θρίλερ όπως έχει αποδείξει και με τα The Haunting of Hill House και The Haunting of Bly Manor και με τη νέα του σειρά επιβεβαίωσε όλες τις προσδοκίες μας.

 

 

Το πρώτο επεισόδιο, The Final Chapter, έλαβε θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως το μοναδικό τηλεοπτικό επεισόδιο με τα περισσότερα jump scares.Συγκεκριμένα, μετρά 21 σε γρήγορη, σχεδόν ασταμάτητη διαδοχή.

 

Κι όμως, ο Mike Flanagan μισούσε την τεχνική jump scare

Σε όλη μου την καριέρα είχα εντελώς γραμμένα τα jump scares ως έννοια. Τώρα, έχω το όνομά μου στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness για jump scares, πράγμα που σημαίνει ότι την επόμενη φορά που θα πάρω το σημείωμα, θα μπορώ να πω: “Ξέρετε, ως ο σημερινός κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ jump scares, δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα εδώανέφερε στην ίδια συνέντευξη.

Διαβάστε επίσης  NikWood: Το σπίτι του χειροποίητου φωτισμού βρίσκεται στα Χανιά!

 

Τι είναι το jump scare και γιατί έχει τόσο κακή φήμη;

Όποιος έχει δει μια ταινία τρόμου έχει βιώσει σχεδόν σίγουρα ένα jump scare. Πρόκειται για κάτι που εμφανίζεται ξαφνικά στην οθόνη, βγαίνοντας από το πουθενά για να σε σοκάρει. Συνήθως προηγείται ησυχία και στη συνέχεια ένα ξαφνικό αντιπαθητικό ηχητικό εφέ που θα μας κάνει να πεταγόμαστε από τη θέση μας.

Η εν λόγω στιγμιαία αποτελεσματική τακτική είναι καλή για μια γρήγορη έκρηξη αδρεναλίνης, αλλά παράλληλα έχει απομακρύνει πολύ κόσμο από τα παραδοσιακά θρίλερ. Τα jump scares χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για να προκαλούν σοκ στο κοινό και επειδή τόσες πολλές πρόσφατες ταινίες τρόμου βασίζονται σε αυτά σε υπερβολικό βαθμό, συχνά μοιάζουν φθηνά, αδικαιολόγητα, ακόμη και προβλέψιμα. Με λίγα λόγια η στιγμή καταλήγει να μοιάζει με εναλλακτική λύση διαφυγής όταν ο σκηνοθέτης δε μπορεί να σκεφτεί μια πιο δημιουργική… τρομάρα.

 

Λίγα λόγια για το The Midnight Club

Το The Midnight Club βασίζεται στη δημοφιλή σειρά βιβλίων του Christopher Pike και επικεντρώνεται σε ετοιμοθάνατους εφήβους σε ένα μυστηριώδες ξενώνα, το Brightcliffe Hospice Care for Teenagers. Εκεί, σχηματίζουν την ομώνυμη λέσχη και συναντιούνται κάθε βράδυ για να λένε ο ένας στον άλλον σκοτεινές ιστορίες. Συμφωνούν επίσης ότι όποιος πεθάνει πρώτος θα προσπαθήσει να επιστρέψει για να πει στους άλλους αν υπάρχει μεταθανάτια ζωή.

Διαβάστε επίσης  Survivor All Star: Σκέψεις για εμπάργκο από τα υπόλοιπα κανάλια - Φήμες εξαγοράς του Alpha από τη Νοva

 

Πηγή: esquire.com.gr