Τα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις οργανωμένης εστίασης περιγράφει στο insider.gr o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.

 

Το βλέμμα στραμμένο στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν οι επιχειρηματίες της οργανωμένης εστίασης.

Όπως λέει στο insider.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος, αυτή τη στιγμή τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι τα ενοίκια και ο ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιάρος επισημαίνει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για το μειωμένο ενοίκιο κατά 40% που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις εστίασης κι από εκεί και πέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση μεταξύ επιχειρηματία και ιδιοκτήτη ακινήτου, σχετικά με το κόστος ενοικίου.

«Καταλαβαίνουμε ότι το κράτος δεν θέλει να παρεμβαίνει σ΄ αυτές τις διμερείς σχέσεις, ωστόσο τα κίνητρα που δίνει δεν είναι επαρκή για τους μεγάλους παίκτες στον κλάδο των ακινήτων» τονίζει ο κ. Λιάρος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ των επιχειρήσεων οργανωμένης εστίασης και των ιδιοκτητών ακινήτων.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ήρθε από τα Σφακιά να ξετρελάνει τα Χανιά!

Σημειώνει ακόμη ότι στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν περιγράφονται επακριβώς οι ΚΑΔ για τις οποίες προβλέπονται τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις.

 

Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Οι επιχειρήσεις της οργανωμένης εστίασης βλέπουν με ανησυχία και προβληματισμό τον χειμώνα που έρχεται, όταν δηλαδή ουσιαστικά θα λειτουργούν με μειωμένη πληρότητα στους εσωτερικούς χώρους και οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιτρέπουν την εκμετάλλευση των εξωτερικών χώρων.

«Το ζήτημα του ΦΠΑ είναι επίσης ένα θέμα που μας απασχολεί καθώς η μείωση στο 13% ισχύει για ένα εξάμηνο αρχής, γενομένης από 1ης Οκτωβρίου. Αυτό που προτείνουμε είναι μείωση στο 6% όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ώστε η διαφορά αυτή να μπορέσει να περάσει και στον καταναλωτή» επισημαίνει ο κ. Λιάρος.

Σημειώνεται ότι η πτώση του τζίρου για τις επιχειρήσεις οργανωμένης εστίασης φτάνει αυτή το 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, με τους επιχειρηματίες να ανησυχούν ότι το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Διαβάστε επίσης  Μια "άλλη" Τσικνοπέμπτη στο Kapenekis Fish Market!

 

Πηγή: insider.gr