Πόσο γρήγορα απορροφά η ελληνική αγορά εργασίας τους νέους που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους; Καθόλου γρήγορα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει το Savoystewart.co.uk.

 

Η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος ως η δεύτερη χειρότερη ευρωπαϊκή χώρα να εργαστεί ένας απόφοιτος, με το ποσοστό απασχόλησης όσων αποφοίτησαν πρόσφατα να φτάνει σε μόλις 60%. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 5,2% από το 2020, με τη χώρα μας να καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των 31 χωρών (τη μεγαλύτερη βελτίωση σημείωσαν η Ιρλανδία και η Λιθουανία).

 

 

Το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ αποφοίτων καταγράφεται στην Ολλανδία, όπου το 93,1% βρίσκει γρήγορα δουλειά. Ως ο ευρωπαϊκός κόμβος των logistics, η Ολλανδία προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους απόφοιτους σε τομείς όπως η μεταποίηση, τα logistics και η γεωργία. Με δεδομένο ότι φιλοξενεί και πολλές, γνωστές πολυεθνικές επιχειρήσεις, η Ολλανδία είναι επίσης ελκυστικός προορισμός για ξένους σπουδαστές που αναζητούν εργασία σε ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε επίσης  Issue 790

 

 

Τη 2η θέση της κατάταξης καταλαμβάνει η Γερμανία με ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων 91,3%. Το μέγεθος είναι βελτιωμένο κάτα 1,7% από πέρυσι και αποτυπώνει την ανάκαμψη της απασχόλησης στη χώρα μετά τον κορονοϊό. Δεδομένου ότι φιλοξενεί τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη, δεν προκαλεί έκπληξη που οι τομείς που απορροφούν τους περισσότερους πτυχιούχους είναι η κατασκευή οχημάτων, ο μηχανικός εξοπλισμός και τα ηλεκτρονικά.

Τρίτη έρχεται η Νορβηγία με ποσοστό 91%, αυξημένο κατά 1,3% από πέρυσι. Πιο δημοφιλείς κλάδοι μεταξύ των αποφοίτων: υγεία, ενέργεια, τουρισμός και IT.

 

 

 

Πηγή: insider.gr