Τι δηλώνουν οι επιστήμονες και γιατί μιλάμε για την θερμότερη περίοδο των τελευταίων 100.000 χρόνων

 

 

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου καθιστώντας την ως την πιο ζεστή στην ιστορία, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να υποστηρίζει πως η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πια εκτός ελέγχου.

Η αυξημένη θερμότητα σε συνδυασμό με την επιστροφή του φαινομένου Ελ Νίνιο θα οδηγήσει σε περισσότερες θερμοκρασίες-ρεκόρ, προειδοποιούν οι επιστήμονες ενώ συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή φτάνει σε αχαρτογράφητο έδαφος.

 

 

Να σημειωθεί ότι για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη, 5 Ιουλίου, η μέση ημερήσια θερμοκρασία της Γης παρέμεινε στους ίδιους βαθμούς Κελσίου με την Τρίτη. Πρόκειται για το υψηλότερο ρεκόρ από οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα στα 44 χρόνια καταγραφής, σύμφωνα με τα δεδομένα του Climate Reanalyzer του πανεπιστημίου του Μέιν.

Διαβάστε επίσης  New entry Tried & Tested: Strapatsada at The Jar cafe

 

Ο εξαιρετικά ήπιος χειμώνας στην Ανταρκτική ήταν ένας από τους βασικότερους παράγοντες των νέων ρεκόρ ζέστης κατά την εβδομάδα που πέρασε. Αξίζει να σημειωθεί πως σε τμήματα της ηπείρου και του ωκεανού σημειώθηκαν θερμοκρασίες κατά 10 με 20 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τους μέσους όρους, από το 1979 έως το 2000

 

Με τις θερμοκρασίες να προβλέπονται το ίδιο υψηλές και αυτή την εβδομάδα, οι επιστήμονες πλέον είναι πεπεισμένοι πως το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Μαζί με τη δυσοίωνη πρόβλεψη, επισημαίνουν παράλληλα πως η κλιματική κρίση θα επηρεάσει τις καιρικές συνθήκες με τρόπους που ακόμη και οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν.

 

 

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλο τον πλανήτη, περιγράφονται από τους ειδικούς, σύμφωνα με το CNN, ως «τρομακτικές», «ασυνήθιστες», οδεύοντας σε «αχαρτογράφητο έδαφος»… Φράσεις οι οποίες είναι τουλάχιστον ανησυχητικές. Σύμφωνα με τη Τζένιφερ Φράνσις, επιστήμονα στο Woodwell Climate Research Center, οι καταγραφές δείχνουν ότι ο πλανήτης μας περνάει την πιο θερμή του φάση, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα τελευταία 100.000 χρόνια.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival News: Ο Νίκος Μαυρής για πρώτη φορά στο Ηράκλειο

Μετά τα ανησυχητικά δεδομένα, οι ειδικοί εξηγούν πως οι προβλέψεις τους αγνοούνταν εδώ και πολλά χρόνια παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις. «Οι θερμοκρασίες αυτές είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε να συμβεί εδώ και καιρό», προσθέτει η Φρανσίς στο CNN.

 

«Αυτό που βιώνει τώρα ο κόσμος, είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μαζί με την επιστροφή του φαινομένου Ελ Νίνιο»

 

Κάπως έτσι, το 2023 είναι καθοδόν να γίνει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Τον Μάιο, ανάλυση του Berkeley Earth, έδειξε ότι οι πιθανότητες να χαρακτηριστεί αυτή η χρονιά ως η πιο ζεστή που έχει υπάρξει ποτέ, είναι αυξημένες κατά 54%. Δεδομένου ότι ο Ιούνιος είχε ο πιο θερμός μήνας των τελευταίων ετών, αυτό το ποσοστό προβλέπεται να ανέβει κι άλλο με αποτέλεσμα να μιλάμε κι επίσημα για την πιο θερμή περίοδο των τελευταίων ετών.

 

Πηγή: jenny.gr